Η οικονομία της Σκωτίας «τρέμει» το Brexit

Η οικονομία της Σκωτίας «τρέμει» το Brexit

245
Η οικονομία της Σκωτίας «τρέμει» το Brexit

Ένα «σκληρό» Brexit, που θα επέλθει χωρίς μεταβατική συμφωνία και θα καθορίζεται με βάση τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μπορεί να κοστίσει στην οικονομία της Σκωτίας έως και €14,4 δις, ενώ και τα σκωτσέζικα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα δουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα κατά 9,6% (κατά κεφαλήν απώλεια €2.568).

Στον αντίποδα, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ τότε εκτιμάται ότι η βρετανική οικονομία συνολικά θα σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,4% σε ετήσια βάση. Εάν ισχύσει αυτό το θετικό σενάριο, το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, το ΑΕΠ της Σκωτίας θα καταγράψει διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ στην περίπτωση εξόδου από την ΕΕ το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα μειωθεί πάνω από 10% (€18,6 δις).

Αυτές τις εκτιμήσεις δημοσιοποίησε η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνηση της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. Για την τελευταία, με δεδομένο ότι η Τερέζα Μέι επιμένει στο Brexit, ως βέλτιστη λύση πλέον εμφανίζεται η παραμονή στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνουν βρετανικά ειδησεογραφικά μέσα, η οικονομία της Σκωτίας το 2030 θα βρεθεί συρρικνωμένη κατά 2,7% (κατά κεφαλήν απώλεια €781) σε σχέση με τους ρυθμούς που θα κατέγραφε εάν δεν υλοιποιείτο το Brexit.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HANNAH MCKAY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.