Πολυεπίπεδες συμφωνίες μεταξύ Ριάντ και Μόσχας

Πολυεπίπεδες συμφωνίες μεταξύ Ριάντ και Μόσχας

58
Πολυεπίπεδες συμφωνίες μεταξύ Ριάντ και Μόσχας

Το ευοίωνο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αποτυπώνεται στη σύναψη πλήθους εμπορικών συμφωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή της ρωσικής κυβέρνησης στο νέο σχέδιο του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος στοχεύει να οικοδομήσει μια νέα πόλη με ονομασία «NEOM» στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τη μεριά της Ρωσίας έχει εκφραστεί έντονη επιθυμία να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε πολλούς τομείς στους οποίους θέτει προτεραιότητα το Ριάντ, μεταξύ των οποίων στη ναυτιλία, στην γαλάζια ανάπτυξη, στην ενέργεια, στις λιμενικές υποδομές, στην εκπαίδευση και στο σύστημα ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Tass, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας, σε συνεργασία με τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους (Russian Railways), πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις για την κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Kirill Dmitriev, CEO του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, επεσήμανε το πόσο σημαντικός εμπορικός εταίρος αποτελεί το Ριάντ για τη Μόσχα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος αποτελεί να πραγματοποιηθούν επενδύσεις και από την πλευρά του Ριάντ στη σιδηροδρομική βιομηχανία της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία της Ρωσίας έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό από επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία, η αξία των οποίων εκτιμάται σε $1,2 δις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NIGEL RODDIS

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.