Σε απεξάρτησή της από τον άνθρακα οδεύει η Δανία

Σε απεξάρτησή της από τον άνθρακα οδεύει η Δανία

49
Σε απεξάρτησή της από τον άνθρακα οδεύει η Δανία

Η Δανία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τον ίδιο στόχο έχουν θέσει και άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία, υιοθετώντας η καθεμία διαφορετικές μεθόδους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να εξαρτώνται από τον άνθρακα από το 2030 και μετά.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Δανίας, κ. Lars Christian Lilleholt, επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία «ομάδα» 50 τουλάχιστον χωρών οι οποίες να είναι υπέρ της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά σε μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, η Δανία διαθέτει τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα. Στόχος της κυβέρνησης της Δανίας αποτελεί μέχρι το 2030 τα τρία αυτά εργοστάσια να μην καίνε πλέον άνθρακα. Μέχρι το 2023 εκτιμάται ότι το εργοστάσιο στο Esbjerg, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Δανίας, θα έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας μέχρι το 2028 το εργοστάσιο στο Nordjylland, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δανίας και μέχρι το 2030 το εργοστάσιο στο Fyn, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του World Economic Forum, η Δανία αποτελεί μία από τις χώρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει υιοθετήσει «έντονη» περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτός είναι και ο λόγος που ικανοποιεί ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω της αιολικής ενέργειας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.