Ανησυχίες της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιτόκια και πληθωριστικές πιέσεις

Ανησυχίες της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιτόκια και πληθωριστικές πιέσεις

125
Ανησυχίες της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιτόκια και πληθωριστικές πιέσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την υψηλότερη του αναμενόμενου παγκόσμια ανάπτυξη, που θα οδηγούσε σε πιθανή άνοδο των επιτοκίων και πληθωριστικές πιέσεις. Η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι οι αγορές είναι ευάλωτες σε τυχόν αναπάντεχες αρνητικές ειδήσεις.

Οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε συνθήκες πλήρους παραγωγικότητας και απασχόλησης, αλλά σε μια πιθανή αρνητική εξέλιξη, τα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε σχέση με την νομισματική πολιτική, ενδεχομένως να προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια βρίσκονται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτά προ της κρίσης του 1929, όπου οι επενδυτές σχεδόν αυτάρεσκα πανηγυρίζουν για τα καλύτερα των αναμενομένων μακροοικονομικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη και Ιαπωνία για το 2017.

Η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται σε 3,1% φέτος, υψηλότερα των προβλέψεων της προηγούμενης έκθεσης που έδειχνε ποσοστό ανάπτυξης 2,9% για το 2018. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προβούν σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim σχολίασε ότι «τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη γη. Αν οι κυβερνώντες εστιάσουν σε αυτούς τους τομείς, είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν αύξηση της παραγωγικότητας των χωρών τους, μέσω διεύρυνσης του εργατικού δυναμικού τους, ώστε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας και στην ευημερία».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.