Τέσσερα νέας γενιάς δεξαμενόπλοια για την Teekay

    305
    Τέσσερα νέας γενιάς δεξαμενόπλοια για την Teekay

    Μία νέα ιδέα για δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου από θαλάσσιες εξέδρες (shuttle tankers) αναπτύχθηκε από το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών στον συγκεκριμένο κλάδο, την εταιρεία Teekay, σε στενή συνεργασία με την Wärtsilä. Ο νέος αυτός σχεδιασμός θα προσφέρει ένα νέο επίπεδο οικολογικών και οικονομικών λύσεων χρησιμοποιώντας την «έξυπνη» τεχνολογία της Wärtsilä με καινοτόμους τρόπους.

    Η έγκριση της ιδέας συνοδεύτηκε με παραγγελίες για τέσσερα τέτοια πλοία «επόμενης γενιάς» για την Teekay. Τα πλοία θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries (SHI) στη Νότια Κορέα και θα διαθέτουν μια ευρεία ποικιλία από τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες της Wärtsilä, οι οποίες θα στοχεύουν στην επίτευξη καλύτερων συνολικών αποδόσεων.

    Ο νέος σχεδιασμός αναμένεται να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές ισοδύναμων CO2 περισσότερο από 40% σε σύγκριση με τα συμβατικά δεξαμενόπλοια τύπου shuttle. Εκτός από τη δυνατότητα λειτουργίας με LNG σαν κύριο καύσιμο, οι μηχανές διπλού καυσίμου θα είναι επίσης σε θέση να λειτουργούν με ένα μείγμα LNG και ανακτημένων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), του αερίου δηλαδή που εξατμίζεται από τις δεξαμενές φορτίου κατά τη διάρκεια της φόρτωσης.

    Χρησιμοποιώντας το ανακτημένο VOC ως καύσιμο αντί για τον εξαερισμό του στην ατμόσφαιρα, οι βλαβερές εκπομπές θα εξαλειφθούν, ενώ οι ανάγκες των πλοίων σε καύσιμα θα μειωθούν σημαντικά. Επιπλέον, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NΟx) από τα καυσαέρια της μηχανής θα μειωθούν πάνω από 80%, οι εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) θα εξαλειφθούν σχεδόν πλήρως, ενώ και οι εκπομπές σωματιδίων θα μειωθούν περισσότερο από 95%. Όλα αυτά τα περιβαλλοντικά οφέλη συνοδεύονται από εξίσου σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα, με σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις.

    Φωτό: wartsila.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.