Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία της Ιαπωνίας

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία της Ιαπωνίας

94
Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία βιώνει τη δεύτερη ισχυρότερη επέκταση της οικονομίας της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν διατήρηση της θετικής τάσης για όλο το 2018, ωθούμενη τόσο από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση όσο και από αυτήν από το εξωτερικό, σύμφωνα με άρθρο του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων Japantimes.

Οι ιαπωνικές εταιρείες, έχοντας συγκεντρώσει υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα, προωθούν είτε νέες επενδύσεις είτε προβαίνουν σε αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων τους, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους με υψηλότερες αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Αναλυτές αναμένουν οι αυξήσεις των μισθών να επηρεάσουν εργαζόμενους τόσο πλήρους όσο και μερικής απασχόλησης.

Ο πληθωρισμός στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, ωθούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης, γεγονός που ίσως οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να προβεί σε ορισμένες κινήσεις περιορισμού της ήδη χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Merrill Lynch το ιαπωνικό ΑΕΠ το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη 1,8%, ενώ για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη 1,7%. Οι ισχυρές εξαγωγές αν και σε μικρότερο βαθμό αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος.

Τέλος, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα διεξαχθούν στο Τόκιο, η ζήτηση στον κατασκευαστικό κλάδο (ξενοδοχεία και υποδομές) αναμένεται εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.