Καλή Χρονιά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας

Καλή Χρονιά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας

1299
Καλή Χρονιά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας

Η διεύθυνση και όλο το δημοσιογραφικό προσωπικό των Ναυτικών Χρονικών και της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας Isalos.net εύχονται σε όλους τους αναγνώστες τους μία Καλή Χρονιά, με υγεία και δημιουργικότητα.

Σε όλους τους ναυτικούς μας και ιδίως σε όσους αυτήν την ημέρα γιορτής, την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου, βρίσκονται εν πλω μακρυά από τις οικογένειές τους, τα Ναυτικά Χρονικά στέλνουν τις πιο θερμές ευχές τους για να έχουν πάντα καλά ταξίδια και καλή επιστροφή στην ναυτομάνα Ελλάδα.

Αυτήν την πρώτη ημέρα του χρόνου επιλέξαμε να μας συντροφεύσει και το ακόλουθο βίντεο, που παρουσιάζει το μοναδικό έθιμο της ναυτομάνας Χίου με τα «Αγιοβασιλίτικα Καραβάκια». Το βίντεο δημιουργήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Μιλ. Αναγνώστου (www.chiosphotos.gr).

Τα «Αγιοβασιλίτικα Καραβάκια» είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο. Ως ναυτικό νησί η Χίος, τιμά με αυτό τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον ελληνικό στόλο. Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία με πρωταγωνιστές ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες και τα καραβάκια τους. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι πολεμικό ή εμπορικό, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως ξύλο και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα «παινέματα». Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών και σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα. Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδά τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της.

Βίντεο: © Κωνσταντίνος Μιλ. Αναγνώστου – www.chiosphotos.gr

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση των κ.κ. Αντώνη Μαλεφάκη και Γιώργου Λαζαρή

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.