Προβλήματα για τον εμπορικό στόλο της Ελβετίας

Προβλήματα για τον εμπορικό στόλο της Ελβετίας

633
Προβλήματα για τον εμπορικό στόλο της Ελβετίας

Ο ποντοπόρος εμπορικός στόλος της Ελβετίας έχει μία ιστορία 76 ετών και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος που διαθέτει σήμερα περίκλειστη χώρα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο φαίνεται πως το 2017 υπήρξε ένα πολύ δύσκολο έτος για τον ελβετικό στόλο που αριθμεί πέριξ των 30 ποντοπόρων πλοίων.

Όπως μεταδίδει ο ελβετικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «swissinfo.ch» ήδη δεκατρία ποντοπόρα πλοία έχουν πωληθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να επιβαρύνεται με ένα κόστος της τάξης των €183 εκατ.

Συνολικά, ο ελβετικός εμπορικός στόλος διαθέτει 29 ποντοπόρα πλοία τα οποία χρηματοδοτούνται με εγγυημένα δάνεια έως το 2031. Οι ελβετικές αρχές έχουν εκδώσει εγγυήσεις συνολικού ύψους €655 εκατ. για πλοία που έχουν υψωμένη την ελβετική σημαία.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ακόμα συμπληρωματικό δάνειο, ενώ τον Ιούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαχθεί οικονομικός έλεγχος σε όσους πλοιοκτήτες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Ο έλεγχος ανατέθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία του Αμβούργου.

Όπως σημειώνεται στον ιστότοπο «swissinfo.ch», εάν παρουσιαστεί ανάγκη η κυβέρνηση της Ελβετίας μπορεί ακόμα και να επιτάξει τα υπό ελβετική σημαία εμπορικά πλοία για να εξασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο ελβετικός στόλος δημιουργήθηκε το 1941, εν καιρώ πολέμου, και ο λόγος που οι Ελβετοί φορολογούμενοι «βοηθούν» με τους φόρους τους να διατηρηθεί σε λειτουργία ο εμπορικός στόλος της χώρας.

Φωτό: Swiss Maritime Navigation Office

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.