Έξαρση πειρατικών επιθέσεων στη Νιγηρία

Έξαρση πειρατικών επιθέσεων στη Νιγηρία

601
Έξαρση πειρατικών επιθέσεων στη Νιγηρία

Τα περιστατικά πειρατείας στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα με αμείωτο ρυθμό, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.

Το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ήταν στις 14 Δεκεμβρίου, όταν έξι πειρατές επιτέθηκαν και κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, χωρητικότητας 57.000 τόνων, το οποίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Lagos με προορισμό το λιμάνι του Harcourt στη Νιγηρία, σύμφωνα με το IMB Piracy Reporting Centre.

Οι πειρατές απήγαγαν 10 μέλη του πληρώματός του, μεταξύ των οποίων και αξιωματικούς, και απέδρασαν. Ο λόγος της ομηρίας φαίνεται ότι είναι η απόσπαση λύτρων.

Η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε χώρα την ίδια μέρα με μία απόπειρα πειρατείας από ομάδα τεσσάρων- πέντε ατόμων τα οποία προσπάθησαν να καταλάβουν ένα πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου, που βρισκόταν 19 περίπου ναυτικά μίλια νότια της περιοχής Brass στη Νιγηρία.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων πειρατικών επιθέσεων στην θαλάσσια περιοχή έξω από το Δέλτα του Νίγηρα σημειώνει ανοδική πορεία. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 15 επιθέσεις σε πλοία, ενώ μέσα στο 2017 έχουν σημειωθεί πάνω από 56 ομηρίες ναυτικών στην εν λόγω περιοχή.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Ναυτική Διοίκηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε την θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας ως επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Nigerian Maritime Administration and Safety Agency, Dr. Dakuku Peterside, τα περιστατικά πειρατείας που καταγράφονται στα χωρικά ύδατα της χώρας αποτελούν έναν από τους λόγους που η Νιγηρία έχασε την θέση της που κατείχε στην κατηγορία Γ του Συμβουλίου του IMO.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.