Νέες κυρώσεις σε εμπορικά πλοία της Β. Κορέας

Νέες κυρώσεις σε εμπορικά πλοία της Β. Κορέας

198
Νέες κυρώσεις σε εμπορικά πλοία της Β. Κορέας
Φωτό Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση με την οποία απαγορεύεται ο κατάπλους σε διεθνείς λιμένες σε πλοία της Βόρειας Κορέας.

Η απαγόρευση αφορά σε τέσσερα πλοία της Βόρειας Κορέας για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μετέφεραν από και/ή προς την Βόρεια Κορέα εμπορεύματα, τα οποία είναι απαγορευμένα βάσει των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ. Οι πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι αρχική επιδίωξη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν να επιβληθούν κυρώσεις σε επιλέον έξι πλοία αλλά έπειτα από πιέσεις του Πεκίνου οι κυρώσεις περιορίστηκαν σε τέσσερα πλοία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – AFP, υποβλήθηκε αρχικώς ένας κατάλογος με δέκα πλοία, για τα οποία ζητούσαν να επιβληθεί απαγόρευση ελλιμενισμού οι ΗΠΑ. Όμως, η Κίνα συναίνεσε μόνο για τα τέσσερα. Ωστόσο, «η διαδικασία παραμένει ανοικτή» για τα υπόλοιπα έξι ανέφεραν πηγές, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τα τέσσερα βορειοκορεατικά πλοία είναι τα εξής: Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 και Rye Song Gang 1. Οι κατηγορίες εις βάρος των τεσσάρων πλοίων αφορούν παράνομη μεταφορά άνθρακα, σιδήρου και βορειοκορεατικών ψαριών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.