Το ναυτιλιακό λογισμικό στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της BIMCO

Το ναυτιλιακό λογισμικό στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της BIMCO

225
Το ναυτιλιακό λογισμικό στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της BIMCO

H BIMCO και η CIRM (Comité International Radio-Maritime) απέστειλαν στον IMO την πρώτη πρόταση διεθνώς, για την υιοθέτηση πρότυπων μεθόδων συντήρησης του ναυτιλιακού λογισμικού στα πλοία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BIMCO, δίχως την ύπαρξη πρότυπων μεθόδων αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες ανεπιθύμητων περιστατικών στα πλοία, τα οποία ενδεχομένως οδηγήσουν σε προβλήματα που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και άρα ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές ζημίες.

Στην ανακοίνωση της BIMCO, ο Angus Frew, Secretary General και CEO της BIMCO αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε πως ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία θα υιοθετήσει τα συγκεκριμένα πρότυπα, προκειμένου να καταστούν τα πλοία ασφαλέστερα και να αποτραπούν τυχόν κυβερνοεπιθέσεις».

Σημειώνεται πως στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά, κατά τα οποία τα πλοία υπέστησαν ολοκληρωτικά blackouts ή αντιμετώπισαν δυσλειτουργίες, τόσο στα ραντάρ όσο και στα σχετιζόμενα συστήματα, τα οποία οφείλονταν στον τρόπο λειτουργίας του υφιστάμενου λογισμικού.

Σκοπός του «Standard on Software Maintenance of Shipboard Equipment» είναι να διασφαλίσει πως οι ενημερώσεις στο λογισμικό των πλοίων θα πραγματοποιούνται συστηματικά και με ασφαλή τρόπο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την επικοινωνία των διαφόρων μελών που εμπλέκονται στη διαδικασία αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της συντήρησης.

Τα συγκεκριμένα πρότυπα περιλαμβάνουν την πρόσβαση του χρήστη σε μια ολοκληρωμένη λίστα με τις εκδόσεις λογισμικού που χρησιμοποιούν τα επιμέρους συστήματα του πλοίου, διευκολύνοντας την επαναφορά σε προηγούμενη έκδοση, όταν και εάν αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται πως η BIMCO και η CIRM ευελπιστούν στην καθιέρωση των συγκεκριμένων προτύπων ως εκδόσεις των διεθνών προτύπων ISO, προκειμένου να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές, ενώ ήδη ομάδα εργασίας της BIMCO εργάζεται για την ολοκλήρωση των πρότυπων μεθόδων συντήρησης του ναυτιλιακού λογισμικού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FOCKE STRANGMANN

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.