Ελπίδα για σημαντική ανάκαμψη στην αγορά των dry το 2018

Ελπίδα για σημαντική ανάκαμψη στην αγορά των dry το 2018

190
Ελπίδα για σημαντική ανάκαμψη στην αγορά των dry το 2018

Το 2018 θα είναι μια χρονιά με καλές προοπτικές για την αγορά των dry bulk carriers. Σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, το ερχόμενο έτος αναμένεται ότι ο ρυθμός αύξησης του στόλου των dry θα είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1999. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου θα αυξάνεται διαρκώς, σε σημείο που εκτιμάται ότι το 2018 η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2017 αποτέλεσε βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Οι εισαγωγές της Κίνας, κυρίως σε άνθρακα και σε σιδηρομετάλλευμα αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2017. Εάν το 2018, σύμφωνα με την BIMCO, καταγραφεί αύξηση της ζήτησης της τάξεως του 5%, τότε αυτό θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, ο κ. Peter Sand, Chief Analyst της BIMCO, προειδοποιεί ότι το 2018 ενδεχομένως να μην είναι τόσο «δυνατή» χρονιά όπως το 2017, εφόσον η ανάκαμψη στη συγκεκριμένη αγορά δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Ο κ. Sand τόνισε ότι η αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης των πλοίων και ο μεγάλος σε αριθμό παγκόσμιος στόλος, μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάκαμψη της αγοράς.

Αναφορικά με την πορεία των ναύλων στην αγορά των dry, οι ναύλοι κατά τη διάρκεια του 2017 σημείωσαν αύξηση για όλες τις κατηγορίες πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Αναλυτές της BIMCO εκτιμούν ότι το 2017 κλείνει με αύξηση στον ρυθμό της παγκόσμιας ζήτησης κατά 5% σε σχέση με πέρυσι και αντίστοιχη αύξηση της τάξεως του 3% αναφορικά με την προσφορά στην αγορά των dry, γεγονός που ωθεί σε μια ισορροπία την παγκόσμια αγορά.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.