Έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του LNG

Έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του LNG

258
Έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του LNG

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Σε μια ταραχώδη εβδομάδα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν έντονα μετά από μια αναταραχή που προκλήθηκε από τη διακοπή λειτουργίας αγωγών και παραγωγής την ίδια ώρα που σημειωνόταν μεγάλη ζήτηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο «αγώνας δρόμου» άρχισε μετά το κλείσιμο του συστήματος αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Forties για επισκευές έκτακτης ανάγκης και ενισχύθηκε καθώς ξέσπασε πυρκαγιά στο κέντρο φυσικού αερίου Baumgarten της Αυστρίας, κλείνοντας το δρόμο των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το κλείσιμο του Forties οδήγησε τις τιμές του αργού πετρελαίου του Brent στο τριετές υψηλό των 65 δολαρίων το βαρέλι.

Παρόλο που ο «αγώνας» της Ευρώπης αποδείχθηκε βραχύβιος και οι τιμές υποχώρησαν κοντά στα επίπεδα πριν από τη διακοπή λειτουργίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κίνηση επηρέασε τα συγκριτικά σημεία αναφοράς για τα LNG στην Ασία, διατηρώντας premium στην spot αγορά LNG.

Από την πλευρά της ζήτησης, υπήρχε συνεχές ενδιαφέρον για τις επιτόπιες παραδόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από εισαγωγείς της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, ανέφεραν οι traders.

Στην Pakistan LNG ανατέθηκαν την Παρασκευή 15/12 δύο από τα τέσσερα φορτία για την παράδοση του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τερματικός σταθμός GasPort, στον οποίο πρόκειται να φθάσουν τα φορτία, δεν έχει συνεχίσει τις εργασίες μετά από διαρροή αερίου την περασμένη εβδομάδα. Ο σταθμός προσπάθησε να ξεκινήσει την διοχέτευση LNG σε χερσαίο σύστημα αγωγών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Indian Oil Corp έκλεισε μια προσφορά για φορτίο LNG του Φεβρουαρίου. Δύο παίκτες χαρτοφυλακίου λέγεται ότι υποβάλουν προσφορές για την παροχή στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, σε τιμές από περίπου $10,50 έως $10 ανά mmBtu.

Η Angola LNG ξεκίνησε δύο δημοπρασίες πώλησης. Το πρώτο φορτίο πώλησης στις 24-25 Δεκεμβρίου και το δεύτερο στις 26 Δεκεμβρίου, δήλωσαν οι traders. Ενώ η Oman LNG ξεκίνησε διαγωνισμό για να πουλήσει φορτίο 13-14 Ιανουαρίου.

Το πρώτο φορτίο LNG που εξάγεται από το έργο Yamal στη ρωσική Αρκτική θα φτάσει στο τερματικό εισαγωγής του Isle of Grain στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 28 Δεκεμβρίου με το πλοίο Christoph de Margerie.

Ωστόσο, οι traders αναφέρουν ότι το φορτίο ενδέχεται να επαναφορτωθεί σε ένα νέο δεξαμενόπλοιο και να πωληθεί σε μια μεσογειακή αγορά, όπου οι τιμές αερίου τείνουν να φτάνουν στα επίπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φωτό: paklng.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.