Συνεχής μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

Συνεχής μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

80
Συνεχής μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

Φαίνεται ότι μειώνονται οι εισαγωγές της Κίνας σε άνθρακα, λόγω της πολιτικής της χώρας να περιοριστεί η χρήση του καυσίμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Νοέμβριο οι εισαγωγές της Κίνας σε άνθρακα δια θαλάσσης ανήλθαν σε 18,26 εκατ. τόνους, μειωμένοι σε σχέση με τους 20 εκατ. τόνους του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Νοέμβριος αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά μήνα που παρατηρείται μείωση στις θαλάσσιες εισαγωγές της Κίνας σε άνθρακα. Η μείωση οφείλεται στον περιορισμό της παραγωγής των βιομηχανιών καύσης άνθρακα στην Κίνα, όπως οι χαλυβουργίες.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές άνθρακα από την Ινδονησία, κύριο προμηθευτή της Κίνας, μειώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε 9,13 εκατ. τόνους από 10,11 εκατ. τόνους του περασμένου Οκτωβρίου.

Η Ινδονησία προμηθεύει την Κίνα κυρίως με άνθρακα χαμηλής απόδοσης, όπως ο λιγνίτης, ο οποίος χρησιμοποιείται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σε ανάμειξη με άνθρακα υψηλής ποιότητας.

Μείωση κατέγραψαν επίσης οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από την Αυστραλία τον περασμένο Νοέμβριο, φτάνοντας τους 6,47 εκατ. τόνους από 6,87 εκατ. τόνους και 7,32 εκατ. τόνους τον περασμένο Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα. Το 38% των εξαγωγών της Αυστραλίας προς την Κίνα αφορά κυρίως κωκ, το οποίο χρησιμοποιείται σε χαλυβουργικές βιομηχανίες.

Παρά τις μειωμένες εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα, διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι τιμές του άνθρακα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως να αυξηθούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.