Ανοδική πορεία στις εξαγωγές σιτηρών

Ανοδική πορεία στις εξαγωγές σιτηρών

53
Ανοδική πορεία στις εξαγωγές σιτηρών

Αύξηση κατά 16% καταγράφηκε στις συνολικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, τις χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχέση με πέρυσι. Οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών από τους παραπάνω κόμβους ανήλθαν τον περασμένο Οκτώβριο σε 40 εκατ. τόνους. Ωστόσο, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 14%.

Αναφορικά με το Νοέμβριο του 2017 εκτιμάται ότι οι εξαγωγές σιτηρών από τις παραπάνω αγορές θα καταγράψουν αύξηση κατά 9% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και 13% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις από αναλυτές της Klaveness Research.

Οι αυξημένες εξαγωγές σιτηρών του περασμένου Οκτωβρίου σε σχέση με τα περσινά επίπεδα οφείλονται σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών σιτηρών από την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σιτηρών από την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 6,3 εκατ. τόνους, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016. Αύξηση, συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγές καλαμποκιού (+130%) και στις εξαγωγές σόγιας (+350%) από την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής. Οι εξαγωγές σιτηρών, κυρίως σιταριού κριθαριού και σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. τόνους τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με τις εξαγωγές των χωρών της Ε.Ε., καταγράφηκε αύξηση κατά 0,7 εκατ. τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της αυξημένης εξαγωγικής δραστηριότητας σε κριθάρι (+0,5 εκατ. τόνους) και στο σιτάρι (+0,4 εκατ. τόνους).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Klaveness Research, η αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα σιτηρών από την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ε.Ε. αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις χαμηλότερες εξαγωγές των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

Εκτιμάται ότι οι εξαγωγές σιτηρών από τις ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση κατά 2,8 εκατ. τόνους σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

Τα χαμηλότερα επίπεδα εξαγωγών οφείλονται στις μειωμένες εξαγωγές σόγιας σε σχέση με πέρυσι (-1.6 εκατ. τόνους), καλαμποκιού (-0,9 εκατ. τόνους) και σιταριού (-0,3 εκατ. τόνους).

Φωτό: youtube.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.