Θαλασσινό φλερτ Πεκίνου- Παναμά

    44
    Θαλασσινό φλερτ Πεκίνου- Παναμά

    Η κυβέρνηση του Παναμά και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, και του προέδρου του Παναμά, Juan Carlos Varela, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Κίνα μετά την εγκαινίαση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Ιούνιο.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο κρατών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς θα ενισχύσει τη συνεργασία τους στη διακίνηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων μεταξύ Κίνας και Παναμά, διευκολύνοντας παράλληλα τις εμπορευματικές και τις επιβατικές μεταφορές.

    Ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων του Παναμά, επικεφαλής της Ακτοφυλακής του Παναμά και του νηολογίου του Παναμά, Jorge Barakat, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην προώθηση της θαλάσσιας και της λιμενικής ανάπτυξης του Παναμά και της Κίνας, στην ενίσχυση του νηολογίου του Παναμά και θα υποστηρίξει τις αρμόδιες ναυτιλιακές Αρχές της Κίνας, σε ζητήματα ασφάλειας, ειδικά των πλοίων που φέρουν τη σημαία του Παναμά και πλέουν στα θαλάσσια ύδατα της Κίνας.

    Ο ίδιος προσέθεσε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία όσα πλοία φέρουν σημαία του Παναμά και προσεγγίζουν κινεζικά λιμάνια θα χρήζουν καλύτερης μεταχείρισης από τις λιμενικές αρχές της Κίνας και θα επιβαρύνονται με χαμηλότερα λιμενικά κόστη, απ’ ότι σήμερα.

    Η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον τεχνικό έλεγχο των εγγράφων και των πληρωμάτων σε παναμέζικα πλοία από τις κινεζικές λιμενικές αρχές.

    Με την επίτευξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση του Παναμά, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Bakarat, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τεχνικά γραφεία στην Κίνα για τον έλεγχο της θαλάσσιας ασφάλειας των πλοίων υπό σημαία Παναμά και για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας τους.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LanTY

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.