Σε πτώση το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships

Σε πτώση το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships

72
Σε πτώση το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται ακόμα ναυπηγήσεις κάποιων containerships, ιδιαίτερα μεγάλης χωρητικότητας, ωστόσο το βιβλίο παραγγελιών για νέα πλοία εμφανίζεται εμφανώς μειωμένο συγκριτικά με το παρελθόν. Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση σε όρους TEUs, της τάξεως του 58%, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2008, μήνας στον οποίο το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών είχε καταγράψει ρεκόρ (6,8 εκατ. TEUs). Σύμφωνα με έρευνα της Clarkson, μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου του 2017, το βιβλίο παραγγελιών των ναυπηγείων παγκοσμίως περιλάμβανε 368 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής χωρητικότητας 2,8 εκατ. TEUs.

Τον περασμένο Οκτώβριο η συνολική χωρητικότητα των πλοίων υπό παραγγελία ανερχόταν σε 2,6 εκατ. TEUs, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2003. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Clarksons, οι μειωμένες παραγγελίες που έχουν δεχτεί τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, τα οποία παραδοσιακά πρωτοπορούσαν στη ναυπήγηση containerships επιδρούν στο βιβλίο παραγγελιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons από το 2008 έως και το 2016 τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας αναλάμβαναν το 56% των παγκόσμιων παραγγελιών για containerships μεγέθους 8.000 TEUs και άνω. Πλέον, δεδομένων και των μειωμένων παραγγελιών σε νέα containerships παγκοσμίως, το βιβλίο παραγγελιών των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων στις αρχές του Νοέμβρη περιλάμβανε πλοία συνολικής χωρητικότητας 0,6 εκατ. TEUs., μείωση κατά 31% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Τον περασμένο Μάιο, το βιβλίο παραγγελιών των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων σε όρους TEUs ήταν μικρότερο από το σύνολο των παραγγελιών των κινεζικών και των ιαπωνικών ναυπηγείων. Τα κινέζικα ναυπηγεία αποτελούν πλέον έναν σημαντικό ανταγωνιστή των νοτιοκορεάτικων, καθώς κατά τη διάρκεια του 2017 έχουν αναλάβει το 36% των παγκόσμιων παραγγελιών για νέα containerships μεγέθους 8.000 TEUs και άνω, συγκριτικά με το 18% των παραγγελιών του 2008.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.