Ο αντίκτυπος της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Ο αντίκτυπος της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

52
Ο αντίκτυπος της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία διατηρείται εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει η περαιτέρω διατήρηση της αστάθειας για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κατάρρευση των συνομιλιών της «Τζαμάικα», δηλαδή του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU), Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων, οδηγεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές. Τα σενάρια προβληματίζουν τόσο εντός όσο και εκτός γερμανικών συνόρων. Ο πρόεδρος του γερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι «οι γερμανικές εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ενδεχομένως μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό είναι πάντα δύσκολο για την οικονομία».

Ορισμένοι αναλυτές εξέφραζαν φοβίες ως προς μία πιθανή καθυστέρηση για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η δήλωση της Angela Merkel ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, επέτεινε την αβεβαιότητα και άσκησε εκ νέου κάποιες πιέσεις στο ευρώ. Ωστόσο, κάποιες Τράπεζες διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία θεωρώντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία είναι απίθανο να προκαλέσουν ουσιαστική αλλαγή στο χειρισμό των υποθέσεων της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τη γερμανική οικονομία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.