Αυστηρές κυρώσεις ΗΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία

Αυστηρές κυρώσεις ΗΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία

251
Αυστηρές κυρώσεις ΗΠΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία
Φωτό Αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε ένα φυσικό πρόσωπο, 13 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων αρκετές κινεζικές εμπορικές επιχειρήσεις και βορειοκορεατικές ναυτιλιακές εταιρείες καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις.

Με αυτή την κίνηση οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να διακόψουν κάθε πιθανότητα έμμεσης χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Πιο συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν στις κινεζικές εταιρείες: Dandong Kehua Economy & Trade Co. Ltd., Dandong Xianghe Trading Co. Ltd. και Dandong Hongda Trade Co. Ltd., καθώς και στις ακόλουθες ναυτιλιακές εταιρείες και τα υπό την διαχείρισή τους πλοία:

–       Korea Rungrado Shipping Company και τα πλοία PU HUNG 1, RUNG RA DO και YANG GAK DO
–       Korea Rungrado Ryongak Trading και τα πλοία RUNG RA 1 και RUNG RA 2
–       Yusong Shipping Company και τα πλοία WON SAN 2, ZA RYOK 2, 7-28, YU SONG 12 και YU SONG 7
–       Dawn Marine Management Co. Ltd. και τα πλοία JANG GYONG, KUM SONG 3, KUM SONG 5, KUM SONG 7 και KUM UN SAN 3
–       Korea Daebong Shipping Company και το πλοίο RAK RANG
–       Korea Kumbyol Trading Company και τα πλοία KANG SONG 1, KU BONG RYONG, SO BAEK SAN και RYE SONG GANG 1.

Φωτο: treasury.gov
Φωτο: treasury.gov

Σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι συγκεκριμένες κυρώσεις αφορούν εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, με συνολική αξία που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Επιβάλλουμε, επιπλέον, κυρώσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες τα πλοία των οποίων διευκολύνουν το εμπόριο της Βόρειας Κορέας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι τρεις κινεζικές εμπορικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 1η Αυγούστου 2017, εξήγαγαν από τις ΗΠΑ εμπορεύματα συνολικής αξίας $650 εκ. με προορισμό τη Β. Κορέα, ενώ εισήγαγαν από τη Β. Κορέα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμπορεύματα συνολικής αξίας $100 εκ., και κυρίως υπολογιστές, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ενταχθεί εκ νέου η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που δρουν υποστηρικτικά στην διεθνή τρομοκρατία χαιρέτισε κι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Η Βόρεια Κορέα από τον συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφαιρεθεί το 2008 από τον τότε πρόεδρο George W. Bush.

Ωστόσο, αν και η Ιαπωνία χαιρέτισε την αμερικανική απόφαση η Κίνα, από την πλευρά της, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Λου Τσανγκ εξέφρασε την πίστη της στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου και όχι λήψης μέτρων και κυρώσεων, δηλώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.