Ταλαιπωρία των επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια

Ταλαιπωρία των επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια

201
Ταλαιπωρία των επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια

Ταλαιπωρία για όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τη Γερμανία αεροπορικώς, καθώς αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται σε όλους τους επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γερμανία αποτελούν χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Σένγκεν, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, ωστόσο οι έλεγχοι κατά την έξοδο από το αεροσκάφος από μέρους των γερμανικών αρχών συνεχίζονται σε όσες πτήσεις φτάνουν από την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται για να διασφαλισθεί ότι δεν θα εισέλθει σε γερμανικό έδαφος κάποιος παράνομος μετανάστης ή και τρομοκράτης από την Ελλάδα, ο οποίος θα διαθέτει πλαστά έγγραφα. Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2017, διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στους επιβάτες έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των επιβατών, αλλά και έντονο εκνευρισμό εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούνται κατά την έξοδο από το αεροσκάφος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Γερμανίας για την επίλυση του ζητήματος, καθώς η μεταχείριση των γερμανικών αρχών προς τους συγκεκριμένους επιβάτες κρίνεται από πολλούς ως αδικαιολόγητη, συγκριτικά με επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας.

Ωστόσο, η κ. Natasha Bertaud, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβριο είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως για ένα διάστημα έξι μηνών θα προβεί σε ελέγχους των συνόρων της, καθαρά και μόνο για λόγους ασφάλειας, αναφερόμενη στο άρθρο 25 της Συνθήκης του Σένγκεν.

Για το συγκεκριμένο θέμα Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ και Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την αδικαιολόγητη μεταχείριση σε βάρος των Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια και καλώντας τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να πάρει μέτρα για να λάβουν τέλος οι συνοριακοί έλεγχοι. Χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι διαδικασίες ελέγχου προς τους Έλληνες επιβάτες ομοιάζουν με αυτές που προβλέπονται για πολίτες χωρών εκτός Συνθήκης Σένγκεν.

Σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των ελέγχων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Bodo Marks

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.