Η εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα

Η εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα

92
Η εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα

Η Γερμανία αποτελεί μια από τις χώρες που μάχεται σθεναρά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Η χώρα επενδύει στην ανάπτυξη ηλιακής, αιολικής και ανανεώσιμης ενέργειας, οι οποίες παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειάς.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τις βιομηχανίες της κατά 40% μέχρι το 2020.

Ωστόσο, το 40% της ενέργειας που παράγεται στην χώρα προέρχεται από την καύση άνθρακα και λιγνίτη, καταγράφοντας μεγαλύτερα ποσοστά καύσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο λιγνίτης αποτελεί την πιο «ακάθαρτη» μορφή άνθρακα και μέσα από την καύση του προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση του στόχου της Γερμανίας να περιορίσει κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για να περιορίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Προς αυτόν τον σκοπό, η Γερμανία σχεδιάζει να κλείσουν τουλάχιστον είκοσι εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα.

Αν και τα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία είναι αρκετά χαμηλά, το Υπουργείο Εργασίας δεν ανησυχεί για το εργατικό δυναμικό της χώρας, το οποίο ενδέχεται να «μετακινηθεί» από εργοστάσια καύσης άνθρακα σε εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων θα περιοριστούν σύντομα οι αυξημένες εκπομπές αέριων ρύπων, γεγονός που θα ωθήσει πολλές χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg New Energy Finance, μέχρι το 2020 η τιμή του άνθρακα πρόκειται να σημειώσει αύξηση της τάξεως των 24 ευρώ/τόνο, γεγονός που θα «υποχρεώσει» πολλές χώρες να απομακρυνθούν από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Φωτό: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.