Ανοδική τάση στις τιμές πετρελαίου

Ανοδική τάση στις τιμές πετρελαίου

139
Ανοδική τάση στις τιμές πετρελαίου

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Οι ανοδικές κατευθύνσεις στις τιμές του πετρελαίου απορρέουν από τις προσπάθειες του OPEC και της Ρωσίας να ενισχύσουν την αγορά μειώνοντας την παραγωγή, καθώς και την έντονη ζήτηση αλλά τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις.

Υπάρχουν επίσης προσδοκίες στην αγορά ότι η επόμενη συνεδρίαση του OPEC στις 30 Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε συμφωνία για επέκταση των περικοπών πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2018. “Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν από τον OPEC να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πέρα από τον Μάρτιο του 2018 και τα αποθέματα να υποχωρήσουν περαιτέρω”, ανέφεραν οι αναλυτές στην Commerzbank, σημειώνοντας ότι “το υψηλότερο επίπεδο τιμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σχιστολιθικών πετρωμάτων”.

Η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τα 9,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017 και σε ρεκόρ 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2018 από 8,9 εκατ. βαρέλια το 2016, σύμφωνα με ομοσπονδιακές προβλέψεις ενέργειας.

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε επίσης για μεγαλύτερη μεταβλητότητα των τιμών, επικαλούμενη την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ιδίως μεταξύ των μελών του OPEC, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μαζί με την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η πολιτική κατάσταση στη Σαουδική Αραβία παραμένει αρκετά ασταθής για να ενισχύσει τις τιμές αργού ανά πάσα στιγμή.

Μέσα στο ανοδικό κλίμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου παρουσιάζεται πιο έντονη η δραστηριότητα των πλαφορμών εξόρυξης πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9%, στις 738, την εβδομάδα που τερμάτισε στις 10 Νοεμβρίου 2017, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2016, ο αριθμός των πλατφορμών εμφανίζεται αυξημένος κατά 286. Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες, στις 169. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών διαμορφώθηκε στις 907, έναντι των 898 της προηγούμενης εβδομάδας.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας στήριξης των τιμών ήταν η ισχυρή ζήτηση στη νοτιοανατολική Ασία, όπου ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που αποθηκεύουν πετρέλαιο γύρω από τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.