Αναταράξεις στην spot αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG

Αναταράξεις στην spot αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG

275
Αναταράξεις στην spot αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG

Αρνητικά πρόκειται να επηρεαστεί η spot αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG, καθώς η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου των δύο τελευταίων ετών, σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές της.

Σύμφωνα με έρευνα της Drewry, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αιγύπτου, Egyptian Natural Gas Holding Company, έχει συμφωνήσει να εισάγει 12 φορτία 800.000 τόνων LNG, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018. Το αρχικό σχέδιο της εταιρείας ήταν να εισάγει 100 φορτία (6,8 εκατ. τόνους) εντός του 2018, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περιορίσει τις εισαγωγές της, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η εγχώρια παραγωγή σε LNG.

Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την spot αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 28% των φορτίων με LNG που εισάγονται στην Αίγυπτο προέρχονται από την spot αγορά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά χωρητικότητας σε πλοία μεταφοράς LNG, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπία την αγορά.

Αναλυτές της Drewry τονίζουν ότι τα δύο τελευταία έτη η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αίγυπτο ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το περασμένο έτος οι εισαγωγές LNG στην Αίγυπτο ανήλθαν σε 7,5 εκατ. τόνους, αύξηση κατά 188% σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2018 οι εισαγωγές της χώρας σε LNG θα ανέλθουν σε μόλις 4 εκατ. τόνους, καθώς στα τέλη του 2017 θα ξεκινήσει η παραγωγή LNG στην χώρα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Zohr Field, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου της Μεσογείου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015 από τον ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.