Σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων προσβλέπει η Κούβα

    76
    Σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων προσβλέπει η Κούβα

    Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πολιτική προστατευτισμού στην χώρα, η κυβέρνηση της Κούβας προχωρά σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων και σε σύναψη συμφωνιών στον τομέα του εμπορίου και όχι μόνο.

    Ο κ. Rodrigo Malmierca, Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Κούβας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν 156 προτάσεις για νέα έργα στην χώρα τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις της τάξεως των $3 δις. Σύμφωνα με τον κ. Malmierca οι επενδύσεις αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, η οποία εκτείνεται στο λιμάνι του Mariel, ένα λιμάνι το οποίο πριν από λίγα μόλις χρόνια είχε αναβαθμιστεί.

    Το λιμάνι του Mariel βρίσκεται 28 μίλια δυτικά της Αβάνα και έπειτα από την εγκατάσταση σε αυτό ενός νέου τερματικού σταθμού διαχείρισης containerships αλλά και την πραγματοποίηση εργασιών εκβάθυνσης, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει πλέον πλοία μήκους έως 300 μέτρων και χωρητικότητας 12.000-13.000 TEUs.

    Μετά την άρση του εμπάργκο της Κούβας από τις ΗΠΑ, το λιμάνι του Mariel μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου για τα αμερικανικά φορτία.

    Μία ακόμη κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κουβανέζικης κυβέρνησης να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο και να ενισχύσει την οικονομία της, αποτελεί η έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της πρώτης στην ιστορία συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κούβας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η ΕΕ και η Κούβα γυρίζουν πραγματικά σελίδα, και σήμερα ξεκινά το νέο κεφάλαιο της εταιρικής μας σχέσης — με την προσωρινή εφαρμογή της νέας συμφωνίας μας. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πιο κοντά στην Κούβα και σε όλους τους Κουβανούς πολίτες, καθώς η χώρα διανύει περίοδο οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας: «Εμάς τους Ευρωπαίους μας συνδέουν με την Κούβα, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κοινή ιστορία, κοινός πολιτισμός, καθώς και κοινές αξίες και φιλοδοξίες για το παρόν και το μέλλον».

    Η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας (ΣΠΔΣ) περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια σχετικά με τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και τον διάλογο τομεακής πολιτικής, καθώς και με την εμπορική συνεργασία.

    Η συμφωνία αυτή προάγει τον διάλογο και τη συνεργασία με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την εξεύρεση κοινών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις με την ανάληψη κοινής δράσης. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες αποτελούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Φωτό: cubatrade.org

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.