Το FSRU Challenger πλέει προς την Τουρκία

Το FSRU Challenger πλέει προς την Τουρκία

309
Το FSRU Challenger πλέει προς την Τουρκία

Οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο φαίνεται πως αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, η Τουρκία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά σε εισαγωγές LNG μετά την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το κύμα ψύχους που έπληξε την περιοχή του Ιράν και της Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο δημιούργησε σημαντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην γείτονα χώρα, ενώ φαίνεται πως προβλημάτισε την κυβέρνηση της Άγκυρας, και όχι άδικα. Λόγω άλλωστε της έλλειψης φυσικού αερίου, η κυβέρνηση της Άγκυρας είχε επιβάλλει στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων έως και 90%, με σημαντικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία.

Προκειμένου να ενισχύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και με σκοπό να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, οι οποίες αφορούν κυρίως τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Τουρκία προχώρησε στη ναύλωση του FSRU Challenger, της ιαπωνικής Mitsui OSK Lines (MOL).

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου Challenger, μήκους 345 μέτρων, διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου 263.000 m3- ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για μια ολόκληρη ημέρα.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πλωτή μονάδα LNG αποτελεί τη δεύτερη που φτάνει στην Τουρκία, μετά τη FSRU Neptune, αποθηκευτικής ικανότητας 145.000 m3, επιπλέον των 2 χερσαίων μονάδων παραγωγής LNG στις τουρκικές πόλεις Aliağa και Marmara Ereglisi.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, η παροχή ενέργειας από FSRU διαθέτει σημαντικά χαμηλότερο κόστος υλοποίησης, μικρότερη τεχνική πολυπλοκότητα και μικρότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία από τις χερσαίες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης LNG.

Το FSRU Challenger, αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου.

Φωτο: ΜOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.