Πιθανή η παράταση των περικοπών στην πετρελαϊκή παραγωγή

Πιθανή η παράταση των περικοπών στην πετρελαϊκή παραγωγή

74
Πιθανή η παράταση των περικοπών στην πετρελαϊκή παραγωγή

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ μετά τον Μάρτιο του 2018 εξέφρασαν στις 18 Οκτωβρίου πηγές του Οργανισμού, με το χρονικό διάστημα της επέκτασης να υπολογίζεται για εννέα μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι πηγές, το ενδεχόμενο οι περικοπές στην παραγωγή να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του 2018 είναι αρκετά πιθανό, τονίζοντας μάλιστα ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξαλείψει πλήρως τα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.

«Εάν η αύξηση της ζήτησης αποδειχθεί ικανοποιητική, τότε η απόφαση ενδέχεται να αναβληθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», ανέφερε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα μεγάλη πιθανότητα η απόφαση να ληφθεί τον Νοέμβριο».

Παράλληλα, το ενδεχόμενο εμβάθυνσης των περικοπών παραμένει αρκετά απίθανο, όπως είχε συμβεί και κατά την τελευταία συνάντηση του Οργανισμού τον περασμένο Μάιο.

Σημειώνεται ότι οι χώρες του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία της συμφωνίας και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής στην αγορά. Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος ότι οι περικοπές έχουν θετικό αντίκτυπο, με τις τιμές να παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, δεχόμενες ώθηση από τα μειωμένα αποθέματα και την ισχυρή ζήτηση παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.