Η Ιαπωνία επενδύει στην «δύναμη» της θάλασσας

Η Ιαπωνία επενδύει στην «δύναμη» της θάλασσας

237
Η Ιαπωνία επενδύει στην «δύναμη» της θάλασσας

Η Ιαπωνία βαδίζει στο δρόμο της πράσινης ενέργειας, τοποθετώντας γεννήτριες στον βυθό των θαλασσών της αλλά και ‘τουρμπίνες’ στις ακτές της. Οι συγκεκριμένες γεννήτριες και τουρμπίνες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν έναν σταθμό πυρηνικής ενέργειας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ίση ποσότητα ενέργειας.

Η θάλασσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη στη μηχανική, μέσω αξιοποίησης:

  • των κυμάτων,
  • των παλιρροιών (μικρών και μεγάλων), και
  • της διαφοράς θερμοκρασίας του νερού.

Σε ό,τι αφορά τις τουρμπίνες, αυτές θα έχουν μήκος 70 εκ. και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που δημιουργείται όταν τα κύματα χτυπούν επάνω τους. Στόχος είναι οι τουρμπίνες αυτές να τοποθετηθούν στις αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας, που καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των ακτογραμμών της. Δοκιμαστική εφαρμογή του εγχειρήματος, με τουρμπίνες μικρότερης κλίμακας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προέρχονται από τη ‘δύναμη’ της θάλασσας, έχουν καταφύγει και άλλες χώρες πέραν της Ιαπωνίας, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, η πόλη Milford Haven στην Ουαλία αξιοποιεί τα κύματα που προκαλούνται λόγω έντονων ανεμοθυελλών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σταθμοί παλιρροϊκής ενέργειας λειτουργούν στην Θάλασσας του Μπάρεντς στη Ρωσία, στον ποταμό La Rance της Γαλλίας και στον κόλπο Fuhdy της Νέας Σκωτίας.

Φώτο: EPA/HANDOUT UK AND IRELAND OUT

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.