Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στη Σιβηρία και στην Ανατολική Ρωσία

Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στη Σιβηρία και στην Ανατολική Ρωσία

466
Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στη Σιβηρία και στην Ανατολική Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με τη νήσο Σαχαλίνη, η οποία έχει ύψιστη γεωπολιτική σημασία και βρίσκεται στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Ιαπωνίας. Η γέφυρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται να κατασκευαστεί από την εταιρεία Stroygazmontazh, η οποία ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Arkady Rotenberg. Το έργο, το οποίο αποτελεί συνέχεια της έναρξης κατασκευής μιας υπόγειας σήραγγας από τον Τζόζεφ Στάλιν εβδομήντα χρόνια πριν, εκτιμάται ότι θα κοστίσει $5 δις.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας το νησί Σαχαλίνη, στο οποίο υπάρχει η πρώτη εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, θα μπορέσει να συνδεθεί οδικά και σιδηροδρομικά με την ενδοχώρα της Ρωσίας, αλλά και με το νησί Hokkaido, βόρεια της Ιαπωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί συνεργασία με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την από κοινού κατασκευή της γέφυρας, η οποία θα προσφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο χώρες.

Πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν την κατασκευή της γέφυρας, καθώς θεωρούν ότι δεν αποτελεί οικονομικά βιώσιμη λύση για την Ρωσία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η αντίληψη ότι το έργο αποτελεί μέρος της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Πούτιν και του πολιτικού σχεδίου να ενώσει τα απομακρυσμένα τμήματα της Ρωσίας με την κυρίως ενδοχώρα. Η νήσος έχει τεράστια ενεργειακή αξία για την ευρύτερη περιοχή, ενώ το Κρεμλίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για τη βελτίωση των υποδομών και την προώθηση της συγκεκριμένης περιφέρειας στον παγκόσμια ενεργειακό, βιομηχανικό και εμπορικό χάρτη.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JESS JONES/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.