Ποιές είναι οι ακριβότερες ναυτιλιακές πόλεις του κόσμου;

    1482
    Ποιές είναι οι ακριβότερες ναυτιλιακές πόλεις του κόσμου;

    Δημοσιεύθηκε η λίστα με τις δέκα ‘ακριβότερες’ πόλεις του κόσμου, στην οποία πάνω από τις μισές πόλεις, όχι μόνο είναι παραθαλάσσιες αλλά και σημαντικότατα ναυτιλιακά κέντρα.
    Η λίστα περιλαμβάνει πέντε πόλεις τις Ασίας, τέσσερις ευρωπαϊκές και μόλις μία που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Η έρευνα εξέτασε το κόστος ζωής σε σύνολο 133 χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές σε περίπου 155 διαφορετικά προϊόντα.

    Οι πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη είναι οι ακόλουθες:

    10. και 9. (ισοψηφία) Κοπεγχάγη, Δανία / Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Κοπεγχάγη: Μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της δεκάδας, η οποία ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και ήταν ένα ψαροχώρι των Βίκινγκς. Το αρχικό της όνομα ήταν Kopmannaehafn που σημαίνει ‘λιμάνι των εμπόρων’. Μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο του Βορρά και έδρα του Ομίλου Maersk.

    Νέα Υόρκη: Είναι η μοναδική ‘εκπρόσωπος’ των ΗΠΑ στη λίστα. Η τοποθεσία της είναι σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς λιμένες του κόσμου. Μαζί με το Λονδίνο και το Τόκιο θεωρείται ένα από τα πιο κομβικά οικονομικά, εμπορικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα παγκοσμίως.

    8. και 7. (ισοψηφία) Παρίσι, Γαλλία / Γενεύη, Ελβετία

    Παρίσι: Η πόλη του φωτός με 2.229.621 κατοίκους είναι το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Γαλλίας αλλά ταυτόχρονα και πόλη που φιλοξενεί κάποιους από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως όπως η UNESCO. Κέντρο ναυτασφαλίσεων και ναυλομεσιτικών οίκων επιθυμεί να ‘ανέλθει’ στο ναυτιλιακό χάρτη μετά το Brexit.

    Γενεύη: Έχει πληθυσμό 196,257 κατοίκους και είναι ένα από τα πιο οικονομικά ισχυρά κέντρα της Ευρώπης. Σε αυτήν εδράζονται τα κεντρικά γραφεία μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην Γενεύη επίσης βρίσκεται το CERN και η έδρα του ΟΗΕ. Μεγάλο κέντρο ναυλομεσιτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και αγαπημένος προορισμός και βάση για πολλούς διεθνείς πλοιοκτήτες.

    6. Σεούλ, Ν. Κορέα
    Το όνομά της προέρχεται από την λέξη Σόραμπολ που σημαίνει κύρια πόλη. Έχει πληθυσμό 10 εκατ. και στην ευρύτερη ζώνη της περιλαμβάνεται και η πόλη-λιμένας Ίντσον. Είναι πόλη αδελφοποιημένη με την Αθήνα.

    5. Οσάκα
    Η λέξη Οσάκα σημαίνει μεγάλος λόφος και έχει πληθυσμό 2,6 εκατ. Παραδοσιακά θεωρείται η εμπορική πρωτεύουσα της χώρας. Είναι έδρα πολλών επιχειρήσεων και η αγορά της είναι από τις σημαντικότερες του κόσμου.

    4. Τόκιο, Ιαπωνία
    Η λέξη Τόκιο σημαίνει ανατολική πρωτεύουσα. Το Τόκιο έχει περίπου 13 εκατ. κατοίκους και θεωρείται η μεγαλύτερη μητροπολιτική οικονομία παγκοσμίως. Το χρηματιστήριο του Τόκιο είναι το μεγαλύτερο της Ιαπωνίας.

    3. Ζυρίχη
    Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με πληθυσμό περίπου 405.000 κατοίκους, με το 30% αυτών να μην είναι Ελβετοί πολίτες. Αποτελεί σημαντικό κέντρο διεθνώς, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.

    2. Χονγκ Κονγκ
    Το Χονγκ Κονγκ έχει πληθυσμό 7.300.000 περίπου κατοίκους και αποτελεί σημαντικό λιμένα της Κίνας. Το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ θεωρείται ένα τα πιο σημαντικά λιμάνια για την αλυσίδα εφοδιασμού. Επίσης είναι μια από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές μητροπόλεις του πλανήτη.

    1. Σιγκαπούρη
    Η Σιγκαπούρη που στα μαλαισιανά σημαίνει ‘Πόλη των λιονταριών’, έχει πληθυσμό 5.612.300 κάτοικους. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων αλλά και μια από αυτές με τη μεγαλύτερη διαφορά ως προς την κατανομή πλούτου. Το λιμάνι της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε διακίνηση αγαθών και θεωρείται ο κύριος κόμβος επισκευής πλοίων. Θεωρείται πλέον η πιο σημαντική ναυτιλιακή μητρόπολη της ΝΑ Ασίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Η Ασία με παρουσία τεσσάρων εκπροσώπων στην πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις, κατέχει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να φτάσει το 67% μέχρι το 2020. Η συγκεκριμένη ήπειρος παρουσιάζεται ως ένα δυνατός παίκτης της παγκόσμιας οικονομίας, που φαίνεται να ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση του. Ο παραπάνω πίνακας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με το κόστος ζωής και διαβίωσης στις ναυτιλιακές μητροπόλεις του κόσμου. Η οποιαδήποτε μετακίνηση και κυρίως η μετεγκατάσταση εταιρειών, όπως φαίνεται, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

    Πηγή: The Economist

    Φώτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.