Οριακή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και κίνδυνοι που υποβόσκουν

Οριακή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και κίνδυνοι που υποβόσκουν

60
Οριακή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και κίνδυνοι που υποβόσκουν

Θετικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2017 και το 2018. Στο τελευταίο World Economic Outlook, το IMF προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,6% το 2017 και 3,7% το 2018.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό. Παρατηρούμε μια επιταχυνόμενη κυκλική οικονομική άνοδο, η οποία οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMF, Maurice Obstfeld.

Σύμφωνα με το IMF, η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί κατά 6,8% το τρέχον έτος και 6,5% το 2018, ενώ αυξημένες από το αναμενόμενο είναι οι προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση της αμερικάνικης οικονομίας κατά 2,2% το 2017 και κατά 2,3% το 2018.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται αύξηση στην οικονομία αυτών κατά 2,1% το 2017, ενώ μικρή υποχώρηση θα καταγραφεί το 2018 (1,9%).

Αναφορικά με την Ιαπωνία, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2017 και κατά 0,7% το 2018.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhuanet, παρά την βραχυπρόθεσμη παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την αυξημένη αισιοδοξία και τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, το IMF προειδοποιεί για τους μεσοπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους, όπως ο συνεχής χαμηλός πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αναδυόμενες οικονομίες, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξανόμενος προστατευτισμός.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STRINGER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.