Εξακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα για το διεθνές εμπόριο

Εξακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα για το διεθνές εμπόριο

70
Εξακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα για το διεθνές εμπόριο

Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου, κυρίως ως προς τον όγκο των μεταφερόμενων αγαθών και προϊόντων, σηματοδοτεί μια αισιόδοξη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι παραμένουν. Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι η σημερινή κατάσταση στις αγορές πρέπει να αντιμετωπισθεί με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) με νέα δημοσίευσή του πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι το εμπόριο αυξάνεται κατά 3,6%, έναντι του ποσοστού 2,4% που αρχικά είχε ανακοινωθεί και παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με την περσινή πρόβλεψή που διαμορφώθηκε στο ποσοστό 1,3%.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του οργανισμού, η ανάκαμψη αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ένταση των εμπορικών ροών στην Ασία, ως απόρροια της αύξησης της ζήτησης για εισαγωγές στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ.

Ο Roberto Azevedo, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, επισημαίνει ότι παρά τα “καλοδεχούμενα” αισιόδοξα νέα για το εμπόριο, δε θα πρέπει να αγνοήσουμε κινδύνους που μπορούν να αναστρέψουν το σημερινό κλίμα. Κίνδυνοι, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και αφορούν κυρίως τις πρόσφατες εθνικές πολιτικές προστατευτισμού με “περιοριστικό” αντίκτυπο για το διεθνές εμπόριο, τις ανεξέλεγκτες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ακραίες πλέον φυσικές καταστροφές θα ήταν ικανές να κλονίσουν το υπάρχον θετικό κλίμα των αγορών.

Τέλος, η νομισματική πολιτική στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και στις ΗΠΑ προδιαγράφει έναν, αν όχι πτωτικό ρυθμό του παγκόσμιου εμπορίου για το 2018, μια τουλάχιστον πιο ήπια αύξηση σε σύγκριση με φέτος. Στην άποψη αυτή καταλήγουν και αναλυτές, που θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική αλλά και ο περιορισμός της “απλόχερης” χρηματοδότησης που θα ασκηθεί από το Πεκίνο, θα συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Το τι μέλει γενέσθαι και πώς η αγορά αντιδράσει στις εξελίξεις, μόνο η Πυθία το γνωρίζει.

Πηγή: World Trade Organizasion

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.