Οι τυφώνες φέρνουν πονοκέφαλο στην αγορά κρουαζιέρας

Οι τυφώνες φέρνουν πονοκέφαλο στην αγορά κρουαζιέρας

103
Οι τυφώνες φέρνουν πονοκέφαλο στην αγορά κρουαζιέρας

Από τα τέλη Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου η Καραϊβική, αλλά και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, επλήγησαν από ισχυρούς τυφώνες. Οι τυφώνες «Χάρβεϊ», «Ίρμα» και «Μαρία» προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών ανθρώπων ενώ αποδείχτηκαν καταστροφικοί κυρίως για τα νησιά της Καραϊβικής και ιδίως τα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και της Ντομίνικα, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας παγκοσμίως.

Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ως αποτέλεσμα υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τα χειμερινά δρομολόγιά τους. Η AIDA Cruises αφαίρεσε από το πρόγραμμα κρουαζιέρων της τις προσεγγίσεις σε τρία νησιά: Άγιο Μαρτίνο, Βρετανικές Παρθένες Νήσους και Ντομίνικα. Η MSC Cruises, επίσης, αφαιρεί από τα δρομολόγιά της τον Άγιο Μαρτίνο και την Ντομίνικα, όπως και η Norwegian Cruise Line. Από την πλευρά της και η Royal Caribbean επέλεξε τα πλοία της να μην προσεγγίζουν Άγιο Μαρτίνο, Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, και τον λιμένα του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο.

Αναλυτές θεωρούν πως οι τυφώνες δεν θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας για το τρέχον έτος, παρά τις ακυρώσεις από πολλούς επιβάτες, αλλά θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες των νησιών και λιμένων που επλήγησαν από την καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων.

Ειδικοί στα θέματα της κλιματικής αλλαγής θεωρούν πως πάντα η Καραϊβική θα βιώνει την εποχή των τυφώνων. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής μοιάζει οι τυφώνες να αποκτούν πολύ μεγαλύτερη ένταση και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, με αποτέλεσμα η καταστροφή που προκαλούν να είναι πολύ μεγαλύτερη, απ’ ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Και η αγορά κρουαζιέρας θα πρέπει να «προσαρμοστεί» σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ANDY NEWMAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.