Εκνευρισμένες οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο

    79
    Εκνευρισμένες οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο

    Με Δελτίο Τύπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» κατά τους πρώτους τέσσερις γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ό,τι αφορά τους τρεις βασικούς στόχους της ΕΕ, που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και η επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «Χαιρετίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην πρόσφατη ομιλία της στη Φλωρεντία. Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων που απολαύουν επί του παρόντος οι πολίτες, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Η παροχή επιπλέον εγγυήσεων για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έως ότου αποχωρήσει το  Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.»

    Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, κ. Γκι Φερχόφσταντ,  δήλωσε ότι «Η πρωθυπουργός Μέι έκανε ένα βήμα προς την επίτευξη προόδου στην ομιλία της στη Φλωρεντία στις 22 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θα θέλαμε, ωστόσο, να μας δώσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σαφέστερες απαντήσεις. Περιμένουμε απαντήσεις σε ζωτικά ζητήματα όπως το πως θα μπορέσει να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση».

    Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να συζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια την πρόταση ψηφίσματος για το Brexit με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλον Γιουνκερ και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί, θα αποτελέσει τη συμβολή του ΕΚ ενόψει της συνόδου κορυφής των 27 στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κυβερνητικοί ηγέτες θα αξιολογήσουν την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.