Η επερχόμενη ισχύς της Σύμβασης του BWM αποτελεί τροφή για σκέψη

Η επερχόμενη ισχύς της Σύμβασης του BWM αποτελεί τροφή για σκέψη

345
Η επερχόμενη ισχύς της Σύμβασης του BWM αποτελεί τροφή για σκέψη

Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) σε ανακοίνωσή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή Σύμβαση του Ballast Water Management που θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Σεπτεμβρίου 2017. Ο κ. Esben Poulsson, Πρόεδρος του ICS επισημαίνει ότι η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένεται να δαπανήσει γύρω στα $100 δις για να εγκαταστήσει συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος στα πλοία σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών.

Ο κ. Poulsson καλεί τους πλοιοκτήτες, τους κατασκευαστές εξοπλισμού πλοίων και τις κυβερνήσεις διεθνώς να συνεργαστούν για να εξασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή αυτού του σημαντικού νέου ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Poulsson ανέφερε ότι «πρέπει όσο το δυνατόν να διασφαλίσουμε, ότι τα συστήματα που εγκαθίστανται στα πλοία θα είναι πράγματι κατάλληλα και θα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του IMO. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες να καταστήσουν σαφές στους κατασκευαστές εξοπλισμού των πλοίων ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν στα πλοία συστήματα επεξεργασίας του θαλάσσιου έρματος τα οποία θα έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πρότυπα έγκρισης του ΙΜΟ του 2016, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί ακόμα υποχρεωτική απαίτηση.

Να σημειωθεί ότι το ICS υποστήριξε την απόφαση που έλαβε ο ΙΜΟ τον περασμένο Ιούλιο για την προσαρμογή των ημερομηνιών εφαρμογής της Σύμβασης του BWM, ώστε τα υπάρχοντα πλοία (δηλαδή τα πλοία που ναυπηγήθηκαν πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου) να μην απαιτείται να εγκαταστήσουν σύστημα BWT μέχρι την ημερομηνία  της επιθεώρησης (survey) για την ανανέωση του Διεθνούς Πιστοποιητικού για την πρόληψη της Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPP) μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο κ. Poulssen ανέφερε ότι υπάρχει επομένως ο κατάλληλος χρόνος για να διασφαλίσουν οι πλοιοκτήτες ότι θα επενδύσουν σε συστήματα κατάλληλα για τα πλοία τους.

Στην ανακοίνωσή του, το ICS επισημαίνει ακόμα ότι ενώ στην αρχή κρατούσε επιφυλάξεις για την επικύρωση της Σύμβασης του BWM λόγω κάποιων δυσκολιών στην επίλυση ορισμένων θεμάτων εφαρμογής, τώρα πλέον ενθαρρύνει όλα τα μέλη του IMO να προβούν στην επικύρωση αυτή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.