Η ναυτιλία αντιμέτωπη με ακραίους τυφώνες που “χτυπούν” Ασία και Αμερική

    395
    Η ναυτιλία αντιμέτωπη με ακραίους τυφώνες που “χτυπούν” Ασία και Αμερική
    ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JEROME FAVRE

    Προβληματισμό για τους μετεωρολόγους αλλά και για τους απανταχού ναυτικούς έχουν προκαλέσει τα ακραία φέτος καιρικά φαινόμενα στις θάλασσες της ανατολικής Ασίας και τις κεντρικής Αμερικής. Εκτός από τον Κόλπο του Μεξικού που επλήγη από τον τυφώνα Χάρβεϊ, το Χονγκ Κονγκ και ιδιαίτερα η πόλη Μάκαο αντιμετώπισαν πρόσφατα το “επιθετικό πέρασμα” του τυφώνα Hato και αργότερα την τροπική καταιγίδα Pakhar. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, κλίμακας 10, είχε ως τραγικό απολογισμό την απώλεια τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200. Οι άνεμοι εντάσεως έως και 165 χλμ. κατέστρεψαν μερικά το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, ενώ λόγω των υψηλών κυμάτων που δημιούργησε ο τυφώνας προκλήθηκαν πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνηση των κατοίκων. Αεροπορικές πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκαν, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις θαλάσσιες μεταφορές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι επρόκειτο για το πιο καταστροφικό φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή γύρω από το Χονγκ Κονγκ τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ  πρόκειται για τον 13ο τυφώνα που λαμβάνει χώρα στην Κίνα από τις αρχές του 2017.

    Τα συγκεκριμένα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, όπως λένε διάφοροι ειδικοί και μετεωρολόγοι, λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Τυφώνες, μουσώνες και τροπικές καταιγίδες πάντα αντιμετώπιζαν οι συγκεκριμένες περιοχές, αλλά πλέον η καταστροφική τους μανία και οι ακραίες τιμές σε όλες τις κλίμακες μέτρησης ανέμων και βροχοπτώσεων, δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινούρια αλλά η έντασή τους ειδικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη είναι μάλλον ένα δυσοίωνο μήνυμα για το άμεσο μέλλον. Οι ναυτικοί που ταξιδεύουν στις περιοχές των τυφώνων θα πρέπει πλέον να περιμένουν και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που θα εμφανίζονται κατά καιρούς με αιφνίδιες και ακραίες μεταβολές.

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.