Το νέο σταυροδρόμι του Καυκάσου αλλάζει τον παγκόσμιο μεταφορικό χάρτη

Το νέο σταυροδρόμι του Καυκάσου αλλάζει τον παγκόσμιο μεταφορικό χάρτη

235
Το νέο σταυροδρόμι του Καυκάσου αλλάζει τον παγκόσμιο μεταφορικό χάρτη

Εκπρόσωπος του North Caucasus Development Corporation (NCDC), που ασχολείται με την προσέλκυση επενδύσεων στο Βόρειο Καύκασο, ανέφερε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη των λιμένων της Κασπίας Θάλασσας ενδεχομένως να προσέλκυε επενδύσεις από το Ιράν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προσέλκυση επενδύσεων στη συγκεκριμένη περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω από τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων της Ρωσίας με το Ιράν και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας ότι στην περιοχή του Άστραχαν υπάρχουν αρκετές κοινοπραξίες Ρωσικών και Ιρανικών εταιρειών. Επιπλέον ανέφερε ότι και η Κίνα ενδιαφέρεται έντονα να επενδύσει στη Ρωσία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Όπως αναφέρει το Tass, η εθνική στρατηγική για τους λιμένες της Κασπίας Θάλασσας και η σύνδεση των λιμανιών με την ενδοχώρα μέσω σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων έως το 2030 υποβλήθηκε από την κυβέρνηση της Ρωσίας τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ρωσία με αυτή την κίνηση- ματ, όπως και το Ιράν αναζητούν τρόπους για να αναπτύξουν την κυριαρχία τους στην περιοχή αλλά και να αναπτύξουν κόμβους μεταφορών και εμπορίου που θα παρακάμπτουν το Σουέζ και θα επωφελούνται από τα μεγαλεπήβολα οράματα του Πεκίνου. Η ανάπτυξη ενός νέου σταυροδρομίου μεταφορών μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, Αρμενίας και Πακιστάν θεωρείται καταλυτικής σημασίας για μια εποχή νέας τάξης πραγμάτων στο εμπόριο και τις μεταφορές που μόλις ξεκινάει.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.