Θαλάσσια υπερδύναμη η Κίνα;

Θαλάσσια υπερδύναμη η Κίνα;

266
Θαλάσσια υπερδύναμη η Κίνα;
flickr

Σύμφωνα με την South China Morning Post, η Κίνα πρόκειται να κατασκευάσει έναν υπολογιστή νέας γενιάς ο οποίος θα δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια της Κίνας για αύξηση της επιρροής της στις Θάλασσες και τους Ωκεανούς.

Ο υπερυπολογιστής πρόκειται να εγκατασταθεί στην ακτή της επαρχίας Shandong, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι και θα επεξεργάζεται δεδομένα που θα συλλέγονται από τους Ωκεανούς και θα σχετίζονται με τις τοπικές καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες που ενδεχομένως να επηρεάζουν την δραστηριότητα των πολεμικών πλοίων. Ο υπερυπολογιστής θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί 10^18 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο ενώ η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019. Στο δημοσίευμα της South China Morning Post αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου αναμένεται να είναι μεταξύ $150 εκατ.- $300 εκατ.

Παρόμοιου είδους υπολογιστή σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.