Αθέμιτες πρακτικές στην Ασία από εταιρείες- κολοσσούς της ναυτιλίας

Αθέμιτες πρακτικές στην Ασία από εταιρείες- κολοσσούς της ναυτιλίας

195
Αθέμιτες πρακτικές στην Ασία από εταιρείες- κολοσσούς της ναυτιλίας

Σύμφωνα με κορεάτικα μέσα ενημέρωσης η αρμόδια Αρχή επίβλεψης θεμάτων ανταγωνισμού της Νότιας Κορέας (KFTC) ανακοίνωσε ότι εννέα ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της MOL, της NYK και της Wallenius Wilhelmsen Logistics, έχουν παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Νότιας Κορέας αναφορικά με τη δια θαλάσσης μεταφορά αυτοκινήτων την περίοδο 2002-2012.

Κατά την προκαταρκτική εξέταση στοιχείων για ενδεχόμενες παραβάσεις από την KFTC, η MOL όπως ανακοινώνει η ίδια η εταιρεία, συνεργάστηκε πλήρως με την KFTC.

Παρά το γεγονός ότι η KFTC ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πλέον σαφή αποδεικτικά στοιχεία για δημιουργία καρτέλ και συμπεριφορών αθέμιτων προς τον υγιή εμπορικό ανταγωνισμό και επέβαλε πρόστιμο, η MOL και η θυγατρική της εταιρεία, Nissan Motor Car Carrier Co. Ltd. (NMCC) απαλλάχθηκαν από οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο ή κύρωση, λόγω της συνεργασίας που επέδειξαν.

Η MOL σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ανακοίνωση της KFTC. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων ενεργειών με στόχο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού μας».

Σύμφωνα με την KFTC, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εταιρείες μεταφοράς αυτοκινήτων ανέρχονται σε $37 εκατ. Κατά την «ετυμηγορία» της αρμόδιας Αρχής υπήρξε για σειρά ετών σύμπραξη και άτυπη συνεργασία ως προς τον καθορισμό των τιμών και τον καταμερισμό των μεριδίων της συγκεκριμένης αγοράς.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ τα τελευταία χρονιά, κάτω από πιέσεις δημοσιογράφων και ενώσεις καταναλωτών στην Ασία οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει σημαντικές εκστρατείες για την πλήρη διαύγεια στις εμπορικές πρακτικές και συνεργασίες κολοσσών του χώρου της βιομηχανίας και των μεταφορών. Πολλές φορές μάλιστα τα στοιχεία που ανακαλύπτουν οι αρμόδιες αρχές φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αξιωματούχους και υψηλά πρόσωπα τόσο στην πολιτική σκηνή της Κορέας, της Ταϊβάν, της Ιαπωνίας και άλλων κρατών όπου υπάρχει διάθεση για μεγαλύτερη κάθαρση και διαύγεια της πολιτικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Φωτό: nyk.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.