Στο Πόρτσμουθ το μεγαλύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο

Στο Πόρτσμουθ το μεγαλύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο

307
Στο Πόρτσμουθ το μεγαλύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο

Όπως ανακοίνωσε το Ναυτικό Επιμελητήριο της Αγγλίας, το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth», η νέα ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου κατέφθασε πρόσφατα στο λιμάνι εκκίνησής της, στο Πόρτσμουθ. Η Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τερέζα Μέι βρισκόταν στην τελετή υποδοχής του αεροπλανοφόρου, αναφέροντας πως αποτελεί σύμβολο της θαλάσσιας δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το «HMS Queen Elizabeth» αποτελεί το μεγαλύτερο μη αμερικάνικο αεροπλανοφόρο, το οποίο εντάσσεται στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας και θα αποτελέσει το πρώτο αεροπλανοφόρο που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μαχητικά 5ης γενιάς. Το αεροπλανοφόρο αξίας $3 δις, ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο του Rosyth στην Σκωτία και έχει μήκος 280 μ., πλάτος 70 μ. και χωρητικότητα 65.000 τόνων. Η μεταφορική ικανότητα του αεροπλανοφόρου κυμαίνεται από 700 άτομα, ενώ μπορεί να φτάσει τα 1.600 όταν τα αεροσκάφη του είναι σε υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση του αγγλικού ναυτικού επιμελητηρίου αναφέρεται ότι το νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο προσέδεσε σε αναβαθμισμένη προβλήτα στη ναυτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πόρτσμουθ, η οποία εκσυγχρονίστηκε κατάλληλα για να μπορεί να υποδεχτεί το «HMS Queen Elizabeth» καθώς και το «HMS Prince of Wales», το οποίο θα πάρει την επίσημη ονομασία του τον επόμενο μήνα στο ναυπηγείο του Rosyth.

Φωτό: flickr/QEClassCarriers

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.