Η Shell Marine πρωτοπορεί στα λιπαντικά των πλοίων

Η Shell Marine πρωτοπορεί στα λιπαντικά των πλοίων

365
Η Shell Marine πρωτοπορεί στα λιπαντικά των πλοίων

Ο Jan Toschka, γενικός διευθυντής της Shell Marine, ηγείται μιας επιχείρησης λιπαντικών πλοίων η οποία αποτελείται από περισσότερα από 40 εργοστάσια ανάμειξης λιπαντικών και 15 εργοστάσια παραγωγής λιπαντικών, τα οποία καλύπτουν περίπου 700 λιμάνια σε 57 χώρες και προμηθεύουν πάνω από 10.000 σκάφη. Με γραφεία στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο, στη Σαγκάη και στο Χιούστον και το Κέντρο Καινοτομίας Marine & Power (MPIC) στο Αμβούργο, η παροχή των κυλινδρελαίων για τις μηχανές πλοίων και των ειδικών λιπαντικών που κινούν τη ναυτιλία είναι μια πραγματικά παγκόσμια ευθύνη.

«Διευθύνουμε μια σύνθετη παγκόσμια επιχείρηση και το ίδιο κάνουν και οι πελάτες μας. Συναντώ πολλούς πλοιοκτήτες και οι απόψεις τους για την παγκόσμια οικονομία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», σημειώνει ο Jan Toschka. «Πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι εντοπίζουν δυνατότητες ανταγωνισμού και οι οποίοι χρειάζεται να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές».

Η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά χωρητικότητας στη ναυτιλία έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ναύλων για τους πελάτες, παρατηρεί ο κ. Toschka, ενώ έπεται να εισέλθουν περισσότερα σύγχρονα πλοία στην αγορά. «Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η έκταση των κανονισμών έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα λειτουργικά κόστη για τους πλοιοκτήτες. Οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως οι ζώνες Ελεγχόμενων Εκπομπών Ρύπων (ΕΕΡ) και το παγκόσμιο ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε θείο, θα δημιουργήσουν περισσότερες δυσκολίες και αβεβαιότητες».

Οι τελευταίες εξελίξεις της Shell Marine εμφανίστηκαν στην έκθεση SMM στο Αμβούργο, με την ανάλυση του τελευταίου έργου της, που αφορά την προστασία των πιο σύγχρονων υπεραποδοτικών κινητήρων diesel από την ψυχρή διάβρωση, ενώ παράλληλα διατηρείται η βελτιστοποίηση του ρυθμού παροχής λιπαντικού στον κύλινδρο. Ο κ. Toschka επωφελήθηκε της ευκαιρίας να αποκαλύψει ότι, μετά τη δημιουργία της φόρμουλας και μετά από εξαντλητικές εργαστηριακές δοκιμές το 2015, το νέο λιπαντικό κυλίνδρων υψηλού ΒΝ (140BN) Shell Alexia 140 έχει ολοκληρώσει με επιτυχία περισσότερους από έξι μήνες δοκιμών επί του πλοίου με έναν πελάτη της Shell Marine.

Η MAN Diesel και Turbo (MDT) ανακοίνωσε στο φετινό συνέδριο του CIMAC στο Ελσίνκι ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμές για την ΑΑΛΚ (Αυτοματοποιημένη Ανάμειξη Λιπαντικών Κινητήρα), με την πρόθεση να θεσπίσει βέλτιστες πρακτικές, ταιριάζοντας το BN του λιπαντικού με την περιεκτικότητά του σε θείο και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό παροχής λιπαντικού.

1200457-ES_6655.jpg

Ο κ. Toschka τονίζει ότι η Shell Marine χρειάστηκε να είναι εξίσου ευέλικτη και στην ανάπτυξη των τεχνικών υπηρεσιών της, προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλή σχέση κόστους- αποδοτικότητας και αξιοπιστία σε σχέση με την απόδοση των λιπαντικών κυλίνδρου. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εντάσσουν τις τεχνικές υπηρεσίες της Shell στην προγραμματισμένη συντήρησή τους, επισημαίνει, ενώ η Shell Marine αναμένει να αναλύσει περίπου 18.000 δείγματα λιπαντικών υπολοίπων από κυλίνδρους, και αυτό μόνο για το 2016.

Τα οικονομικά οφέλη είναι απτά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Shell Marine. Παραθέτει ένα έργο μείωσης του κόστους λειτουργίας του στόλου σε συνεργασία με τον πλοιοκτήτη Oskar Wehr, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Αμβούργο, που προσπάθησε να βελτιστοποιήσει τον ρυθμό παροχής λιπαντικού στους κυλίνδρους των κύριων μηχανών 25 πλοίων (13 πλοίων μεταφοράς φορτίου χύδην και 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών των ΚΠΕ και χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Shell LubeMonitor.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Shell LubeMonitor, τα πληρώματα των σκαφών λάμβαναν τακτικές αναλύσεις των λιπαντικών υπολοίπων, καθώς και συμβουλές, και με την πάροδο του χρόνου μείωσαν τον μέσο ρυθμό λίπανσης του κυλίνδρου σε δύο πλοία από το 520 l / d που απαιτείται για ένα προϊόν 60BN στον βέλτιστο ρυθμό για το Shell Alexia S6, δηλαδή σε περίπου 370 l / d. Με βάση τις κατά προσέγγιση 280 ημέρες πλου τον χρόνο, η Berge Bulk Maritime εκτιμά ότι είχε μια καθαρή ετήσια εξοικονόμηση της τάξεως των $113.000 από τέσσερα πλοία.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο τεύχος Ιουνίου- Ιουλίου 2017 των «Ναυτικών Χρονικών», σελ. 68-69.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.