«Γαλάζια ανάπτυξη» επιχειρεί ο διάδοχος του Σαουδαραβικού Θρόνου

«Γαλάζια ανάπτυξη» επιχειρεί ο διάδοχος του Σαουδαραβικού Θρόνου

161
«Γαλάζια ανάπτυξη» επιχειρεί ο διάδοχος του Σαουδαραβικού Θρόνου

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας και διάδοχος του Θρόνου Mohammed bin Salman ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα σημαντικό νέο τουριστικό έργο που θα περιλαμβάνει 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε νησιά, παραλίες και ανεξερεύνητες ιστορικές περιοχές, εντός του Βασιλείου, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το έργο που θα “αντιγράψει” παρόμοιες υλοποιημένες μελέτες στις  Μαλδίβες θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θερέτρων σε περισσότερα από 50 φυσικά νησιά μεταξύ των πόλεων Umluj και Al-Wajh, σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς στο χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης επιθυμεί την εκμετάλλευση των ανεξερεύνητων περιοχών του Βασιλείου, σε αυστηρά όμως πρότυπα και σε ένα πλαίσιο ανάδειξης του πολιτισμού, της ιστορίας και της φύσης. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι επισκέπτες θα έχουν την πρωτόγνωρη μέχρι πρόσφατα ευκαιρία να θαυμάσουν τα ερείπια του Madain Saleh, του πρώτου προστατευμένου ιστορικού χώρου από την UNESCO στο Βασίλειο,  ένα μοναδικό φυσικό καταφύγιο με τοπική χλωρίδα και πανίδα αλλά και τα ‘εξαφανισμένα’ ηφαίστεια στο κοντινό Harat Alrahat και τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Η νέα πρωτοβουλία του Πρίγκηπα εστιάζεται στο άνοιγμα της χώρας στο διεθνή τουρισμό, ενώ οι περισσότερες εθνικότητες δεν θα χρειαστούν βίζα για να επισκεφθούν τα νησιά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου τα ταξίδια αλλοδαπών συνήθως περιορίζονται για επιχειρηματικούς λόγους και προσκυνητές.

Στόχος της βασιλικής Αυλής είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας με 4 δισεκατομμύρια δολάρια, η δημιουργία 35.000 θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους, και η υποδοχή ενός εκατομμυρίου επισκεπτών ετησίως, όπως ανακοίνωσε το Saudi Press Agency. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε μια πενταετία αλλάζοντας το χάρτη στη συγκεκριμένη ανεξερεύνητη και για πολλούς άγνωστη περιοχή. Ο Πρίγκηπας προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που έως σήμερα ‘ανακαλύπτουν’ αποκλειστικά και μόνο, στην άλλη μεριά της χερσονήσου το Ντουμπάι, το οποίο υποδέχτηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες. Η αλλαγή στρατηγικής του Ριάντ και η νέα έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό είναι για πολλούς αναλυτές μια νέα πρόκληση για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Οι νέες βλέψεις του Παλατιού και η σταδιακή απεξάρτηση από τα έσοδά του μαύρου χρυσού φαίνεται για πολλούς ότι θα αλλάξει τον οικονομικό και εμπορικό χάρτη στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.