Αύξηση κατά 70% στις δημόσιες εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2017

Αύξηση κατά 70% στις δημόσιες εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2017

68
Αύξηση κατά 70% στις δημόσιες εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2017

Ισχυρή εκκίνηση κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών. Τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 90%, φθάνοντας τα 83,4 δις δολάρια, ενώ ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών σημείωσε αύξηση κατά 70%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι 772 δημόσιες εγγραφές που ολοκληρώθηκαν παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αποτελούν την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης της τακτικής έρευνας της ΕΥ, Global IPO Trends: Q2 2017.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει την εντονότερη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, αντιπροσωπεύοντας το 61% (468) του αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 44% (37 δις δολάρια) των αντληθέντων κεφαλαίων, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο από το 2002 για την περιοχή. Στην Αμερικανική ήπειρο, η οποία αντιπροσωπεύει το 13% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών (99 εγγραφές που συγκέντρωσαν 25,8 δις δολάρια), κυριάρχησε η αγορά των ΗΠΑ, όπου τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 216%.

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ενισχυμένη από τη σημαντική αύξηση (216%) των εσόδων στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, συγκέντρωσε το 26% του αριθμού των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών. Τα αντληθέντα κεφάλαια στην ΕΜΕΙΑ έφθασαν τα 20,5 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας μικρή αύξηση 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 (18,9 δις δολάρια). Με συνολικά 205 δημόσιες εγγραφές, η EMEIA παραμένει η δεύτερη πιο δραστήρια αγορά μετά την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Η θεαματική αύξηση των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς για τη λειτουργία της οικονομίας. Ιδιαίτερα θετικά σημάδια βλέπουμε και στην αγορά δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ, παρά την αβέβαιη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παραμένοντας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Δυστυχώς, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα δε φαίνεται να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς αυτούς. Η απουσία δημοσίων εγγραφών αυτό το τρίμηνο κρατάει τη χώρα μας από το να μπει ενεργά σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει έναν κομβικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

ΕΥ Graphic

Φωτό:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CESAR CABRERA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.