Η Total βάζει γερές βάσεις για την δραστηριοποίησή της στο Ιράν

Η Total βάζει γερές βάσεις για την δραστηριοποίησή της στο Ιράν

62
Η Total βάζει γερές βάσεις για την δραστηριοποίησή της στο Ιράν

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης, κ. Mohammed Bagher Nobakht, σε δηλώσεις του, επαίνεσε την πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και της γαλλικής εταιρείας Total για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο Pars (SP 11). Να σημειωθεί ότι η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε $5 δις.

Ο κ. Bagher Nobakht ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για το Ιράν, καθώς θα αποφέρει έσοδα $85 δις σε βάθος εικοσαετίας, εκ των οποίων τα $12 δις θα είναι το μερίδιο των ξένων επενδυτών ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελούν το μερίδιο του Ιράν. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου έγιναν μετά από κάποια επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν για τη συμφωνία αυτή από βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την σφοδρή αντίθεσή τους για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, αναφέροντας ότι η Total είχε ενεργό ανάμειξη σε δράσεις ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο που είχε κηρύξει η Ε.Ε.

Η συμφωνία, αξίας $5 δις, προβλέπει ότι η Total θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου με ποσοστό 50,1%, με την κρατική πετρελαϊκή και ενεργειακή εταιρεία της Κίνας, CNPC, να κατέχει το 30% και την Petropars, θυγατρική της NIOC (κρατική εταιρεία του Ιράν), να κατέχει το 19,9%.

Φωτό: total.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.