Συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου και σε χώρες εκτός OPEC

Συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου και σε χώρες εκτός OPEC

68
Συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου και σε χώρες εκτός OPEC

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη διάσκεψη του OPEC με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών μελών του αλλά και πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της περικοπής της πετρελαϊκής παραγωγής και στις χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC. O οργανισμός συμφώνησε με αρκετές χώρες παραγωγής πετρελαίου που δεν είναι μέλη του OPEC και στις οποίες συντονιστικό ρόλο έχει η Ρωσία, να προχωρήσουν σε μέση μείωση της συνολικής τους παραγωγής κατά 1,8 εκ. βαρέλια ανά ημέρα για την περίοδο Ιανουαρίου 2017 – Μάρτιο 2018. Από την συμφωνία εξαιρούνται η Λιβύη και η Νιγηρία προκειμένου να βοηθηθούν για να ανακάμψει η παραγωγική τους δραστηριότητα η οποία είχε πληγεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, κ. Essam al-Marzouq, δήλωσε την στήριξή της χώρας στην απόφαση του OPEC για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών μελών του και των χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλες ενέργειες για την περαιτέρω μείωσή της.

Ο κ. Khalid al-Falih, Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας μέλους του OPEC, δήλωσε ότι η μη συμμόρφωση ορισμένων μελών του OPEC και η άνοδος των εξαγωγών του Οργανισμού έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των τιμών του πετρελαίου. Όπως ο ίδιος τόνισε, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν μειώσει κατά πολύ την πετρελαϊκή τους παραγωγή, ενώ άλλα κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, έχουν επιδείξει σχετικά μικρό βαθμό συμμόρφωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, κ. Mohammad Barkindo, δήλωσε ότι θα επέλθει γρήγορη αναδιάρθρωση της πετρελαϊκής αγοράς, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.