«Όχι» των Νορβηγών πλοιοκτητών στην χρήση βαρέως μαζούτ από πλοία στην Αρκτική

«Όχι» των Νορβηγών πλοιοκτητών στην χρήση βαρέως μαζούτ από πλοία στην Αρκτική

118
«Όχι» των Νορβηγών πλοιοκτητών στην χρήση βαρέως μαζούτ από πλοία στην Αρκτική

Ο CEO της Ένωσης Νορβηγών Εφοπλιστών, Sturla Henriksen, σε δηλώσεις του προ ολίγων ημερών τόνισε πως η Ένωση «θα υποστηρίξει μία διεθνή απαγόρευση σε ό,τι αφορά την χρήση βαρέως μαζούτ (heavy fuel oil – HFO) από όσα πλοία πραγματοποιούν πλόες στην Αρκτική.

Οι Νορβηγοί πλοιοκτήτες υποστηρίζουν πως η απαγόρευση χρήσης βαρέως μαζούτ για πρόωση θα πρέπει να έχει ισχύ εντός ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής που ορίζεται από τον Πολικό Κώδικα (Polar Code) του ΙΜΟ, με την διευκρίνιση, πως θα επιτρέπεται να υπάρχει βαρύ μαζούτ στις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων (bunker tanks), το οποίο, όμως, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το πλοίο εξέλθει των απαγορευμένων περιοχών.

Για την Ένωση Νορβηγών Εφοπλιστών μία τέτοια απόφαση θα μειώσει την ποσότητα βαρέως μαζούτ που θα διαθέτουν τα πλοία που ταξιδεύουν στην Αρκτική, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μόλυνσης του ιδιαιτέρως ευαίσθητου θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο Sturla Henriksen θεωρεί πως μία ενδεχόμενη απαγόρευση χρήσης βαρέως μαζούτ θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσω του IMO, χρησιμοποιώντας συμβάσεις όπως η SOLAS και η MARPOL.

Yπολογίζεται πως περίπου 6.000 πλοία πραγματοποιούν πλόες στην Αρκτική, εκ των οποίων 1.600 είναι αλιευτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο DNV GL προκύπτει πως στο μέλλον η εξαγωγή πρώτων υλών από την Αρκτική θα κυριαρχείται από bulk carriers και tankers. Η ανάλυση του DNV GL έδειξε, επίσης, πως η χρήση βαρέως μαζούτ στην Αρκτική γίνεται, κυρίως, από πλοία χωρητικότητας μεταξύ 10.000-25.000 gt, και πολύ λιγότερο από πλοία μικρότερης χωρητικότητας, κάτω από 5.000 gt.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ANATOLY MALTSEV

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.