Το Ιράν δεν είναι μόνο… πετρέλαιο!

Το Ιράν δεν είναι μόνο… πετρέλαιο!

159
Το Ιράν δεν είναι μόνο… πετρέλαιο!

Το Ιράν ναι μεν κατέχει ηγετική θέση στον πετρελαϊκό και ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, συνάπτοντας πλέον συμφωνίες ιστορικής σημασίας με ενεργειακούς κολοσσούς όπως έγινε πρόσφατα με την γαλλική Total, ωστόσο διαθέτει ισχυρή εξαγωγική δύναμη σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα, όπως είναι οι σταφίδες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2016, η αξία των εξαγωγών σταφίδας από το Ιράν παρουσίασε αύξηση κατά 7%, σε σύγκριση με το 2015.

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι το Ιράν εξήγαγε περίπου 130.000 τόνους σταφίδας, αξίας $271 εκατ. Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Ρωσία, το Καζακστάν αλλά και η Ισπανία.

Το Ιράν αποτελεί πλέον σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σταφίδας, όχι μόνο στην Ασία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η παραγωγή σταφίδας στην χώρα αλλά και οι εξαγωγές αυτής εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.