Πρόστιμο ύψους $3 εκατ. για τη… λιμενική πολιτική της Ισπανίας

Πρόστιμο ύψους $3 εκατ. για τη… λιμενική πολιτική της Ισπανίας

63
Πρόστιμο ύψους $3 εκατ. για τη… λιμενική πολιτική της Ισπανίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους $3 εκατ. στην Ισπανία, για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην εφαρμογή λιμενικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως οι διαχειρίστριες εταιρείες τερματικών σταθμών σε κάθε λιμάνι μπορούν να διορίσουν το δικό τους λιμενικό προσωπικό.

Η μη συμμόρφωση της Ισπανίας από τότε στις απαιτήσεις αυτές είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου στην χώρα, που μόνο για το 2016 είχε ανέλθει σε ύψος € 15,6 εκατ.

Ωστόσο οι λιμενικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στους λιμένες της Ισπανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς ‘φοβούνται’ ότι με την απελευθέρωση της λιμενικής αγοράς ο κίνδυνος των μαζικών απολύσεων είναι μεγάλος.

Στις 12 Μαΐου 2017, το Συμβούλιο Υπουργών της Ισπανίας εξέδωσε ένα Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο γινόταν προσπάθεια για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο λιμενικό σύστημα της χώρας, το οποίο και έγινε αποδεκτό στις 18 Μαΐου 2017, από το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων προέβησαν εκ νέου σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τελικά, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα λιμάνια ήρθαν σε συμφωνία με την Anesco (Αsociación de Empresas Estibadoras), την ένωση εταιρειών φορτοεκφόρτωσης, η οποία εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALBERT OLIVE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.