Σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά λιμάνια μετά το Brexit

Σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά λιμάνια μετά το Brexit

177
Σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά λιμάνια μετά το Brexit

Την έντονή τους ανησυχία εκφράζουν εκπρόσωποι του ναυτιλιακού επιμελητηρίου της Αγγλίας σχετικά με το Brexit, καθώς και με τους κινδύνους που διατρέχουν ευρωπαϊκά λιμάνια από την έξοδο αυτή.

Μέσα από ένα βίντεο που εξέδωσε το αγγλικό επιμελητήριο, προειδοποιεί ότι μετά το Brexit το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών της Ε.Ε. θα πραγματοποιείται μέσω τελωνειακών ελέγχων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην εκτέλεση διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ των χωρών, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά την ευημερία των χωρών της Ε.Ε.

Ο κ. Guy Platten, Chief Executive του αγγλικού επιμελητηρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι χώρες της Ε.Ε. πωλούν στη Μεγάλη Βρετανία ετησίως εμπορεύματα αξίας €273 δις.

Επομένως, το επονομαζόμενο «σκληρό» Brexit σε λιμάνια όπως το Ντόβερ στην Αγγλία, θα έχει αισθητά αρνητικά αποτελέσματα». Ο κ. Platten κάλεσε επίσης τους διαπραγματευτές του Brexit να διατηρήσουν ένα εμπόριο χωρίς προστριβές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών της Ε.Ε.

Κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους των χωρών της Ε.Ε. να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στα ευρωπαϊκά λιμάνια, κυρίως στα βόρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα οποία βρίσκονται κοντά στη Μεγάλη Βρετάνια (Καλαί, Ζεεμπρούγκε, Δουβλίνο).

Μπορείτε να δείτε το βίντεο που εξέδωσε το επιμελητήριο της Αγγλίας, εδώ.

Φωτό: dublinport.ie

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.