Ανάπτυξη του κινέζικου ΑΕΠ κατά 6,9% αναμένεται το 2018

Ανάπτυξη του κινέζικου ΑΕΠ κατά 6,9% αναμένεται το 2018

54
Ανάπτυξη του κινέζικου ΑΕΠ κατά 6,9% αναμένεται το 2018

Η κινέζικη οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 6,7% το 2017 και κατά 6,9% το 2018 σύμφωνα με καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδει η China Daily. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «αν και οι προβλέψεις μας λένε ότι επίκειται μια σχετική χαλάρωση κατά το δεύτερο μισό του 2017 λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, ωστόσο η Κίνα θα επιτύχει ανάπτυξη 6,7% την τρέχουσα χρονιά».

Η αγορά εργασίας παρουσιάζει εμφανή σημάδια βελτίωσης και οι επενδύσεις και η κατανάλωση συνεχίζουν να αυξάνουν με γοργό ρυθμό. Κατά το πρώτο τέταρτο του έτους το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,9%, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη στο 6,5%. «Η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας δίνει επαρκή περιθώρια στην κινεζική κυβέρνηση να εφαρμόσει περαιτέρω κανονισμούς στις αγορές, χωρίς ωστόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ χαλαρό», επισημαίνει αναλυτής της αγοράς.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα αβεβαιότητας που θα επηρεάσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως μέσω των πολιτικών που ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump έχει σκοπό να χαράξει σε σχέση με την Ασία.

Τέλος, το υποτιμημένο γουάν αναμένεται να υποστεί περαιτέρω πιέσεις λόγω της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HOW HWEE YOUNG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.