Ο ICS παροτρύνει τον IMO να καθυστερήσει την εφαρμογή του BWT

Ο ICS παροτρύνει τον IMO να καθυστερήσει την εφαρμογή του BWT

376
Ο ICS παροτρύνει τον IMO να καθυστερήσει την εφαρμογή του BWT

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) παροτρύνει τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) να μεταθέσει μεταγενέστερα την ημερομηνία εφαρμογής του Ballast Water Treatment για τα ήδη υπάρχοντα πλοία.

Τo γεγονός αυτό προέκυψε κατόπιν αιτήματος από χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Νορβηγία, η Λιβερία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις οποίες η εγκατάσταση συστημάτων θαλάσσιου έρματος θα καθυστερήσει στα πλοία των στόλων τους. Ενδεχομένως αυτό να μεταθέσει την καθολική εφαρμογή του BWT από το 2022 στο 2024.

Ο Γενικός Γραμματέας του ICS, κ. Peter Hinchliffe, ανέφερε ότι εφόσον το αίτημα των χωρών γίνει αποδεκτό, θα επιτρέψει στους πλοιοκτήτες και στις εταιρείες να εγκαταστήσουν στα πλοία τους συστήματα υψηλής τεχνολογικής αιχμής που θα ωφελήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ICS, στις αρχές του Ιουλίου θα παρθεί η απόφαση από την Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος αναφορικά με τις ημερομηνίες που θα τεθεί σε εφαρμογή το BWT για τα υπάρχοντα πλοία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 40.000 πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του ο ICS επισημαίνει ότι δεν είναι λογική η υποχρεωτική συμμόρφωση χιλιάδων υφιστάμενων πλοίων με τη Σύμβαση του BWT, μέχρις ότου εφοδιαστούν με συστήματα που να ανταποκρίνονται στα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία υιοθετήθηκαν από τον IMO το 2016.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του BWT, πολύ λίγα είναι τα πλοία που έχουν εγκαταστήσει τα απαιτούμενα συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος.

Σύμφωνα με τον κ. Hinchliffe, είναι υψίστης σημασίας η λήψη τελικών αποφάσεων από τον IMO τον ερχόμενο Ιούλιο σχετικά με την εφαρμογή του BWT, ούτως ώστε να είναι σε θέση οι ναυτιλιακές εταιρείες να γνωρίζουν επακριβώς πως πρέπει να πορευθούν στο ζήτημα της εφαρμογής του BWT.

Φωτό: imo.org

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.